VS bouwen vesting in Pakistan

De VS gaan hun ambassade in Islamabad grondig verbouwen. Het wordt een complex van bijna 80.000 vierkante meter, dat honderden miljoenen euro zal kosten. De nieuwe ambassade wordt nu al het tweede “kruisvaarderskasteel” genoemd, naar de gelijkaardige ambassade in Irak.
Volgens de openbare aanbesteding moeten verschillende oudere gebouwen gesloopt worden op het bestaande terrein van de ambassade. Het nieuwe kantoorgebouw dat er wordt opgetrokken, krijgt bijgebouwen, een kazerne voor de mariniers, een opslagplaats en een eigen elektriciteitscentrale. De nieuwe gebouwen zullen een totale oppervlakte beslaan van 79.000 vierkante meter en zo’n 390 tot 470 miljoen euro kosten.
Daarnaast wil het ministerie van Buitenlandse Zaken nieuwe, hoogbeveiligde gebouwen optrekken om de medewerkers te huisvesten en te beschermen. De kostprijs daarvan wordt geschat op 100 tot 150 miljoen euro. De plannen blijven overigens niet beperkt tot Islamabad. Ook in steden als Lahore en Peshawar is het ministerie van Buitenlandse Zaken op huizenjacht. In Lahore heeft het ministerie het oog laten vallen  op een vijfsterrenhotel dat het consulaat moet huisvesten.
De investering is een zoveelste teken dat de VS Pakistan als de nieuwe frontlinie zien in de strijd tegen het moslimterrorisme. Ze voeren er al een intensieve oorlog met onbemande vliegtuigen, arresteren hoge talibanfunctionarissen in samenwerking met de Pakistaanse geheime dienst en verloren er zelfs troepen op het terrein. De plannen voor de nieuwe streng beveiligde ambassade doen dan ook denken aan de “Groene Zone” in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Die ambassade is zozeer op een versterkte vesting gaan lijken, dat ze er de bijnaam “het kruisvaarderkasteel” heeft gekregen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.