Nieuwe handelsovereenkomst tussen China en Zimbabwe

De Chinese regering levert landbouwmateriaal ter waarde van 25 miljoen dollar aan Zimbabwe om de tabaksindustrie van het land te doen herleven. In ruil krijgt China grote hoeveelheden tabak van Zimbabwe. De nieuwe handelsovereenkomst tussen beide landen werd zaterdag in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, afgesloten.
Jia Qinglin, voorzitter van de Nationale Commissie van de Politieke Raadgevende Conferentie van het Chinese Volk (CPPCC), stelde het materiaal, waaronder meer dan 400 tractoren en 60 vrachtwagens, zaterdag voor aan Robert Mugabe, de president van Zimbabwe. In ruil zal Zimbabwe in de komende twee jaar 110.000 ton tabak aan China geven, zei Joseph Made, de Zimbabwaanse minister van Landbouw.

Bilaterale vriendschap


Beide landen reageerden erg enthousiast op de nieuwe overeenkomst. Qinglin zei dat China de traditionele bilaterale vriendschap tussen beide landen waardeert en de bilaterale contacten op verschillende niveaus zal blijven aanmoedigen. Daardoor komt China tegemoet aan enkele doelstellingen die het land vooropgesteld heeft op het Forum van China-Afrika Coöperatie in Beijing in november 2006.
Mugabe benadrukte de diepe vriendschap die er tussen de beide landen is en zei dat de feiten aantonen dat de twee landen al een lange tijd eerlijk en oprecht zijn tegen elkaar.
De bilaterale relaties tussen China en Zimbabwe dateren van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsstrijd in 1970 toen China voor wapens en opleidingen zorgde voor de zwarte nationalistische beweging die de blanke minderheidsregering van Ian Smith aanviel. Sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in april 1980, hebben beide landen al meerdere economische en technische handelsverdragen met elkaar afgesloten.

Economische crisis


De Chinese hulp aan Zimbabwe is voor de Zimbabwaanse regering van levensbelang aangezien de westerse landen economische sancties aan president Mugabe en zijn regering opgelegd hebben. De sancties werden in 2002 opgelegd uit protest tegen schendingen van mensenrechten en het dictatoriale bewind van Mugabe. Ze werden in februari voor een jaar verlengd.
Sinds enkele jaren bevindt Zimbabwe zich in een economische crisis. Het land heeft het hoogste inflatiepercentage van de wereld, er heerst een werkloosheidspercentage van 80 percent en er is een groot tekort aan voedsel en brandstof.
Volgens critici ligt de oorzaak van de Zimbabwaanse crisis bij het hervormingsprogramma van Mugabe waarbij de regering boerderijen van blanken in beslag nam om ze aan landloze zwarten, die geen technische kennis, geld of landbouwmaterialen hadden, te geven.
Voor het hervormingsprogramma was Zimbabwe een van de belangrijkste tabaksexporteurs ter wereld, maar die export is de laatste jaren gekelderd, van 200 miljoen kilo in 2000 tot 55 miljoen kilo in 2006.

Chinese boeren


Ook in eigen land investeert China in de landbouwsector. Bij een bezoek aan de provincie Jiangxi zondag, zei de Chinese premier Wen Jiabao dat de regering blijvende inspanningen zou doen om de landbouwontwikkeling te stimuleren en het welbevinden van de Chinese boeren te verbeteren.
Jiabao zei dat de regering de landbouwsector extra zou subsidiëren en landbouwers concrete voordelen zou bieden om ervoor te zorgen dat de boeren niet minder dan vorig jaar zouden verdienen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.