'Economische groei correct meten'

Het is vandaag 20 jaar geleden dat het Brundtlandrapport verscheen. Het was de grondslag van een wereldwijde belangstelling voor duurzame ontwikkeling. Naar aanleiding van de verjaardag overhandigt VODO, het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling, een petitie aan de Belgische regering die oproept economische ontwikkeling correct te berekenen, door econologische en sociale indicatoren mee te tellen.
Els Van Weert, Staatsecretaris duurzame ontwikkeling, die de Belgische Regering vertegenwoordigde, zei achteraf:’De baan om te komen tot een goede meetlat voor een duurzaam, solidair economisch beleid is vrijgemaakt.  Ik benadruk hier graag dat ik dit aandachtspunt ook in de laatste weken van deze legislatuur en in de verdere toekomst, net zoals voorheen, zal blijven ondersteunen. We werken al met het Federaal Planbureau samen rond de Belgisch Voetafdruk, maar ik zal ook het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) vragen om meer aandacht te hebben voor duurzame indicatoren.’
In de huidige beleidskeuzes hanteert de overheid het Bruto Nationaal Product (BNP) als indicator. Het BNP stijgt bij elke economische transactie. Hoe meer transacties hoe meer economische groei.
‘Maar in onze ogen negeert het BNP een scala aan sociale activiteiten die de welvaart wél stimuleren maar die niet behoren tot de formele economie. Terwijl een heleboel zaken die negatief  zijn voor de welvaart en ons welzijngevoel, wél vervat zitten in het BNP. Voor een duurzaam beleid is het belangrijk een indicator te hanteren die dit effectief meet. Alleen dan weet je of je doelstellingen worden gehaald’, zegt VODO.
Naar voorbeeld van het buitenland, is nu ook in Vlaanderen en België een beweging op gang gekomen voor een correcte manier van meten, waarbij ecologische en sociale indicatoren meetellen. Ze refereert o.m. aan, de Index voor Duurzame Economische Welvaart (ISEW), de Ecologische Voetafdruk, de Menselijke Ontwikkelingsindex en de Levenstevredenheidindex.

‘Ander en beter economisch beleid’


‘Met een rekenmodel, dat zich expliciet ent op waarden als ecologische duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en mondiale verantwoordelijkheid, kan een ander en beter economisch beleid geformuleerd en opgevolgd worden. De schadelijke bijproducten van onze ‘economische vooruitgang’ kunnen dan niet langer worden genegeerd. Het vormt een conditio sine qua non voor waarachtige duurzame ontwikkeling’, meent VODO.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.