"Iraakse bevolking wil verandering"

Miljoenen Irakezen kiezen zondag een nieuw parlement. Het is de derde nationale stembusgang sinds de Amerikaanse invasie in 2003. De hoop leeft dat het een mijlpaal wordt voor de stabiliteit en eenheid van het land. “Irak evolueert weg van het sectarisme, naar meer secularisme”, zegt Ayad Allawi, interimpremier (2004-2005) en hoofd van de seculiere nationalistische coalitie Iraqiya.
“Ik heb er veel vertrouwen in dat de Iraakse bevolking verandering wil”, zegt Allawi. “Ze staan aan onze kant, ze steunen ons, maar we zijn veel minder zeker van wat de regering gaat doen. Gisteren (woensdag, nvdr) vlogen er helikopters rond, legerhelikopters, die pamfletten verspreidden, pamfletten tegen ons, tegen mij persoonlijk. Gisteren vernamen we ook, jammer genoeg, dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen Muqtada Al-Sadr. De huidige sfeer is dus niet echt bevorderlijk voor vrije verkiezingen in Irak.”

Tegelijkertijd lijkt seculiere politiek een noodzaak te zijn geworden. Geen enkele coalitie kan aan de macht komen zonder seculiere basis. Denkt u dat ook?

“Wel, Irak evolueert weg van het sectarisme, naar meer secularisme. We geloven heel sterk dat we een echt partnerschap moeten creëren in Irak. En we respecteren alle sekten, we respecteren alle religies. Maar de weg vooruit voor Irak heeft duidelijk een seculiere basis.”

Er is heel wat te doen geweest over uw bezoek aan Riaad. Hoe belangrijk is het dat de Iraakse problemen worden opgelost door de Irakezen zelf, zonder hulp van buitenaf, van de VS, van Iran of van Saoedi-Arabië?

“Dat is heel belangrijk. Het buitenlandse beleid van Irak faalt. Irak beschuldigt al zijn buurlanden ervan dat ze Irak, zijn stabiliteit, zijn veiligheid schade toebrengen. Als burgers in dit deel van de wereld moeten we zo hard mogelijk werken om alle gematigde krachten te laten samenwerken. Ik heb de meeste landen bezocht. Ik heb Syrië bezocht, heb president Bashar Al-Assad ontmoet, ik heb Turkije bezocht, ik heb Saoedi-Arabië bezocht en heb daar de koning ontmoet, Jordanië, Koeweit, Qatar.

“We vinden dat al deze landen, al deze leiders, leiders zijn in gematigdheid. We moeten met elkaar praten omdat de stabiliteit van de regio uiteindelijk onze verantwoordelijkheid is en niet die van de Verenigde Staten, China of Rusland, ook al willen we goede zeer goede relaties met die landen.

“Zodra we zien dat het buitenlandse beleid van de Iraakse regering niet de belangen van de regio en de Iraakse bevolking ten goede komt, moeten we het recht in eigen handen nemen. Daarom ben ik gegaan en daarom, denk ik, waren ze zo boos over mijn bezoeken.

“Ze zouden er juist achter moeten staan, want ik heb dat bezoek gebracht om over Irak te praten, over de toekomst van Irak, over de stabiliteit in de regio, en over de vraag hoe we in de regio het extremisme en terrorisme moeten bekampen. Maar spijtig genoeg hebben ze ons aangevallen, via geruchten, via de media, via propaganda. Het gaat zelfs zover dat ze helikopters inzetten om pamfletten te verspreiden tegen mij en Iraqiya.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.