“India moet kernwapendoctrine herbekijken”

Als de nieuwe Amerikaanse cijfers over het Pakistaanse kernwapenarsenaal kloppen, moet India overwegen of het wel moet vasthouden aan zijn doctrine om nooit als eerste kernwapens in te zetten. Dat heeft de Indiase legerchef Deepak Kapoor verklaard. Volgens een nieuwe Amerikaanse schatting heeft Pakistan zeventig tot negentig kernkoppen. Het land zou ook aan nucleaire kruisraketten werken.
Als de Amerikaanse schatting juist is, is het Pakistaanse kernarsenaal niet langer alleen gericht op afschrikking, oordeelt Kapoor. Misschien moet India dan ook maar afzien van zijn beslissing nooit als eerste met kernwapens uit te pakken. India publiceerde in 1999 een ontwerp van een kerndoctrine waarin staat dat zijn kernwapens alleen andere landen moeten ontraden India aan te vallen, en dat ze alleen ter vergelding zullen worden ingezet.
Tot voor kort werd aangenomen dat Pakistan over ongeveer zestig atoomwapens beschikte. Vorige week trok een artikel in het  US Bulletin of Atomic Scientists, een Amerikaans tijdschrift voor kernwetenschappers, die schatting op tot zeventig à negentig. De Congressional Research Services, een onderzoeksinstelling van het Amerikaanse parlement, stelde in een andere recente studie dat Pakistan zijn kernarsenaal “kwantitatief en kwalitatief” aan het verbeteren is. Het land zou ook het aantal situaties uitbreiden waarbij die wapens tegen India kunnen worden ingezet.

Kruisraketten


Volgens het artikel van de atoomwetenschappers werkt Pakistan aan een vanop de grond gelanceerde kruisraket en een vanuit de lucht gelanceerde versie die met kernkoppen kunnen worden uitgerust. Dat zou inhouden dat de Pakistaanse wetenschappers in staat de kleinere en lichtere plutoniumbommen te maken die daarvoor nodig zijn. Pakistan bouwt ook twee nieuwe reactors die plutonium produceren. Intussen is het land ook bijna klaar met een nieuwe ballistische raket die kernkoppen kan dragen.
In India is een discussie aan de gang of het Indiase kernarsenaal moet worden uitgebouwd. Volgens schattingen zou India 40 tot 95 kernkoppen hebben klaarliggen, waarvan er een vijftigtal meteen inzetbaar is. Het land zou verder over genoeg plutonium beschikken om duizend atoomwapens te maken. De Indiase regering en de legerleiding zeggen dat India genoeg wapens in huis heeft om vernietigend uit te halen in een reactie op een aanval.
De Amerikaanse onderzoekers gaan ervan uit dat ook India zijn voorraad kernkoppen de laatste jaren nog heeft aangevuld. Maar bij sommige Indiase experts bestaat de indruk dat sommige van die wapens verbeterd moeten worden en dat er misschien ook nieuwe test nodig zijn.
 Indiase veiligheidananalisten maken zich ook zorgen dat Pakistaanse kernwapens in handen zouden kunnen vallen van islamistische terroristen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.