Hautekiet peter van campagne voor blinden en slechtzienden

Naar aanleiding van de Werelddag van het Zicht, op donderdag 9 oktober, organiseert Blindnote een campagne ten voordele van blinde en slechtziende mensen in de Democratische Republiek Congo. Jan Hautekiet is peter van het project.
  • blindnote.be Hautekiet tijdens zijn bezoek in Kinshasa blindnote.be
In Congo leven maar liefst 800.000 blinden. Congo is hiermee de trieste recordhouder van het hoogste percentage blinden ter wereld. Toch is er slechts één oogarts voor 1,4 miljoen mensen, in België is dat er 1 voor 10.000 mensen. Cataract maakt veel mensen slechtziend tot blind. Een eenvoudige operatie van 30 euro voor een volwassene of 125 euro voor een kind kan hen weer doen zien.
Wereldwijd zijn er 37 miljoen blinden, waarvan 90% in ontwikkelingslanden wonen. 75% van alle blindheid kan vermeden of genezen worden. Elke minuut, wordt ergens ter wereld een kind blind.

Hautekiet peter


Jan Hautekiet bezocht projecten rond oogzorg in Kinshasa. Hij begeleidde ondermeer de blinde Exaucé naar het ziekenhuis. Na een geslaagde operatie, die de jongen zijn zicht terug gaf, bracht hij hem weer naar huis.
Hautekiet leerde ook de grote muzikaliteit kennen van de Congolezen op een zomerkamp van kinderen met een visuele handicap. Samen met enkele Congolese muzikanten speelde hij muziek met de kinderen.

Donkere concerten


De campagne Blindnote werd gelanceerd op het Folkfestival van Dranouter met twee onaangekondigde Blindnote concerten, in samenwerking met Wim Opbrouck (de Dolfijntjes) en Axl Peleman, Roland en natuurlijk Jan Hautekiet zelf. En kreeg een vervolg tijdens de concerttournee ‘Johnny Cash, a Tribute’.
Binnenkort zullen nog enkele artiesten en organisatoren de lichten doven tijdens hun concerten:
  • La Nuit Blanche, 4 oktober in het Koninklijk Park van Brussel
  • N’Faly Kouyaté, 4 oktober in Eupen
  • Ishtar (Eurovisie 2008), 8 oktober in CC Maasmechelen
  • Laïs, 10 oktober op de Martinusoktoberfeesten van Kontich

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.