Zuid-Afrika: Mbeki out, Motlanthe in

Kgalema Motlanthe is vandaag tot interim-president van Zuid-Afrika benoemd. Thabo Mbeki trad zondagavond terug. De commentaren in de Zuid-Afrikaanse kranten liegen er niet om.
De meeste commentaren bekritiseerden het ANC in zijn aanpak van de hele crisis. Verschillende media hadden vragen bij het leiderschap van partijvoorzitter Jacob Zuma. Nog anderen bekritiseerden Mbeki’s beleid.
Business Day schreef dat de beslissing van het nationaal uitvoerend comité om Mbeki terug te trekken genomen is om de verkeerde redenen. In het editoriaal stond te lezen dat deze beslissing “niet genomen is met de belangen van het land in gedachten, noch met de belangen van de regerende partij als geheel.”
In de krant Star stond het als volgt: “De voorbije dagen hebben aangetoond dat als er een crisis is, je niet moet vertrouwen op de leider van het ANC.” In het editoriaal stond te lezen dat het ANC het land had laten zitten.
De Citizen oordeelde dat het ontslag van Mbeki de partij eerder verdeelt dan verenigt. “Dit ging niet over eenheid in de partij. Dit ging over wraak.”

“Ons land verdient beter”


De vete tussen kemphanen Thabo Mbeki en Jacob Zuma ligt aan de basis van de hele crisis. Beiden krijgen ervan langs in de commentaren.
Een artikel in de Star onder de kop “Is Mbeki een mislukking?” beschrijft Mbeki als een ‘kreupele president’ nadat hij het leiderschap van de partij in december vorig jaar verloor aan Jacob Zuma.
“Mbeki was de architect van zijn eigen politieke ondergang,” aldus de Times. “Het is duidelijk gebleken dat Mbeki er niet voor terugschrok om overheidsinstellingen tegen zijn politieke rivalen te gebruiken. Mbeki regeerde het land met behulp van angst.” De krant vraagt zich ook af hoe groot de kosten zijn van de hele crisis voor de veertig miljoen Zuid-Afrikanen die in vrede willen leven in een stabiel, welvarend en democratisch land.
“Zuma is niet klaar om te regeren over Zuid-Afrika terwijl er een zweem van corruptie rondom hem hangt,” klinkt het in Beeld.
Politiek analist Steven Friedman zei dat het lijkt alsof Zuma de radicalen in zijn partij niet onder controle kan houden.
Aartsbisschop Desmond Tutu zei dat hij “diep geschokt” was door het afschrijven van president Thabo Mbeki. “Ons land verdient beter. De weg van de vergelding leidt naar een bananenrepubliek. We zien mensen met de spierballen rollen en rekeningen vereffenen. Er wordt maar weinig rekening gehouden met de gevolgen,” zei de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede 1984.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.