Geen eerste schooldag in Congo

In de Democratische Republiek Congo (RDC) is voor het vierde jaar op rij het begin van het nieuwe schooljaar geboycot door de onderwijsvakbonden. Zij eisen loonsverhogingen voor het onderwijzend personeel.
Lesgevers van publieke en katholieke scholen zijn bij de start van het nieuwe schooljaar niet komen opdagen in de RDC. Ondanks de beslissing van de regering om 1 september te behouden als eerste schooldag, hielden bijna alle scholen hun deuren gesloten. Na de aankondiging van de staking door de twee belangrijkste onderwijsvakbonden Synecat en Syeco stuurden de meeste ouders hun kinderen niet naar school.

Onverschillig


‘De beslissing van de leraars om het werk niet te hervatten is al aangekondigd op een algemene vergadering op 22 augustus’ verklaarde Jean-Bosco Puna voorzitter van Synecat aan APF.
‘De regering heeft getoond dat zij niet te goeder trouw is. Ze stelt zich onverschillig op tegenover de eisen van de onderwijzers. De start van het schooljaar is dus niet voorbereid’ besluit Puna.
De actie voegt zich bij die van de ziekenhuisdokters. Die beperken zich nu al anderhalve week tot een minimumdienstverlening in afwachting van het concretiseren van regeringsbeloften om hun salarissen op te trekken en het personeel van de spoedhulp vast te benoemen.

Maandloon


De twee onderwijsvakbonden eisen een opwaardering van de lonen zoals vastgelegd in een akkoord dat is bereikt met de regering in februari 2004. Volgens dat akkoord moeten de maandlonen van de publieke administratie tussen 208 en 2.080 dollar liggen. Op dit moment ligt het laagste loon in de onderwijssector rond 80 dollar in de hoofdstad en 63 dollar op het platteland.
Het is het vierde jaar op rij dat de onderwijsvakbonden het begin van het schooljaar boycotten om dezelfde redenen. In 2007 zijn de lessen vier weken na de officiële start van het schooljaar begonnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.