De Belgische actualiteit in 2009

België haalt dit jaar verschillende keren de internationale pers, ondermeer met de benoeming van Herman Van Rompuy tot eerste voorzitter van de Europese Raad, de titel van meest geglobaliseerde land ter wereld en de ‘Donderdag Veggiedag’-actie.
  • Kristof Clerix De Belgische eerste minister Herman Van Rompuy wordt de eerste voorzitter van de Europese Raad Kristof Clerix

België meest geglobaliseerde land ter wereld


29 januari - België mag zichzelf het meest geglobaliseerde land ter wereld noemen, zo blijkt uit de KOF-index 2009. De index meet aan de hand van 25 variabelen de mate van integratie van een land in de globale economie.

Mensensmokkel in Sofia-case bewezen


18 februari - Op de Belgische ambassade in Sofia vonden in de jaren negentig ‘schadelijke en beschamende’ praktijken plaats. Dat zei de voorzitter van de correctionele rechtbank van Brussel in het vonnis van de Sofia-case. De rechtbank verklaarde de feiten strafrechtelijk verjaard maar burgerrechtelijk bewezen.

MO*fotograaf Nick Hannes wint Nikon persprijs


13 maart - Op de uitreiking van de Nikon Press Photo Awards 2008 viel Nick Hannes met zijn Oost-Europa reportages in de prijzen in de categorie ouder dan dertig. Het waren met name de Wit-Ruslandfoto’s die de jury overtuigden.

Sri Lanka boos op België


21 maart - Sri Lanka protesteert tegen verschillende landen, waaronder België, die betogingen hebben toegelaten ter ondersteuning van de Tamil Tijgers. In Sri Lanka vindt een hevig offensief plaats tegen de Tamil Tijgers.

Kif Kif en ABVV burgerlijke partij in zaak tegen Adecco


8 april - De antiracistische organisatie Kif Kif en de socialistische vakbond ABVV hebben gezamenlijk beslist om zich burgerlijke partij te stellen in de zaak tegen Adecco. Een medewerker klaagde in 2001 aan dat Adecco aparte lijsten bijhoudt van autochtonen en allochtonen via het interne informaticasysteem.

Belgisch schip gekaapt voor Somalische kust


18 april - Het baggerschip ‘De Pompeï’, dat voor een deel eigendom is van het Belgische bedrijf Jan De Nul, is vanochtend gekaapt voor de kust van Somalië. Aan boord bevinden zich twee Belgen.

Aasgierfondsen blijven Belgische hulp blokkeren


24 april - België kan nog geen nieuwe leningen toekennen aan de Democratische Republiek Congo en Congo-Brazzaville. Ondanks de wet die aasgierfondsen moest afblokken, kan er ook op nieuwe leningen beslag gelegd worden zolang de Belgische rechtbank geen uitspraak ten gronde doet over gelijkaardige acties van aasgierfondsen in het verleden.

Gent eet elke donderdag vegetarisch


8 mei - De Stad Gent roept, in samenwerking met EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief), donderdag uit tot officiële Veggiedag. Het personeelsrestaurant van de Stad Gent biedt sinds 4 mei dagelijks een vegetarische maaltijd en elke donderdag is de dagschotel vegetarisch. Het initiatief krijgt wereldwijd navolging.

‘België wil gevangenen Guantánamo opvangen’


22 mei - Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft de Amerikaanse generaal James Jones, de veiligheidsadviseur van president Barack Obama, gezegd dat België bereid is te bekijken of we gevangenen uit Guantánamo kunnen opvangen in België.

CD&V triomfeert


7 juni - De CD&V blijft de grootste partij bij de regionale verkiezingen in Vlaanderen. De twee andere coalitiepartners van CD&V in de Vlaamse regering, Open VLD en sp.a, verliezen terrein.

Asielcrisis in België


22 juni - Het is van 1999 geleden dat er nog zo’n opvangcrisis was in de asielsituatie. Al ongeveer een maand verwelkomen ongeveer tachtig Indiase daklozen, nog vanonder hun dekens, de werkende mens die zich ‘s ochtends langs de Hallepoort richting kantoor begeeft. Nadat Fedasil begin juli besliste heeft om niet langer asielzoekers op te vangen, hebben Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ciré verschillende juridische acties opgestart.

Europees milieubeleid loopt vertraging op in Vlaanderen


29 juli - Europese milieurichtlijnen tijdig omzetten, loopt nog regelmatig fout in Vlaanderen. Het Verdrag van Lissabon, dat strenger optreedt tegen een niet tijdige omzetting, zou een oplossing kunnen bieden.

Belgische wapens van FN Herstal voor Kadhafi


26 augustus - Daags na de regionale verkiezingen van juni gaf Waals minister-president Rudy Demotte (PS) groen licht aan FN Herstal voor de export van wapens aan Libië. De wapenproducent mag tweeduizend oproerwapens en een duizendtal aanvalswapens en wisselstukken leveren, goed voor een contract van 11,5 miljoen euro. Alle regeringspartijen, inclusief Ecolo, schaarden zich achter de deal.

15.000 mensen voor opname Big Ask-clip


29 augustus - Op het Klein Strand van Oostende vonden de opnames plaats van het vervolg op de eerste klimaatclip ‘The Big Ask’. 15.000 mensen zakten naar het strand af om een choreografie aan te leren en uit te voeren.

Leterme spreekt VN toe


26 september - De Belgische minister van Buitenlandse Zaken houdt zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. In de toespraak lijkt de focus minder te liggen op Congo en Afrika. ‘Niet in de toespraak, maar wel in de aanwezigheid’, zegt minister Yves Leterme daarover. ‘De rode draad in de diplomatieke actie van deze week is het dossier van Congo ter sprake brengen bij contacten met de Europese Unie of Hillary Clinton.’

23.000 ton transgeen lijnzaad geblokkeerd in Gent


2 oktober - Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft 23.000 ton genetische gemodificeerd lijnzaad laten blokkeren in de haven van Gent. Uit de eerste analyses blijken 3 van de 4 gecontroleerde stalen gecontamineerd te zijn.

België iets corrupter


17 november - In de nieuwe index voor de perceptie van corruptie van Transparency International is België van de 18e naar de 21ste plaats gezakt. Daarmee is ons land één van de minst goede leerlingen van de landen die het Oude Europa vormen.

België krijgt belangrijke Europese posten


27 november - De Belgische eerste minister Herman Van Rompuy wordt de eerste voorzitter van de Europese Raad. Ook de Europese Commissie Barroso II krijgt vorm. De Belgische Commissaris, Karel De Gucht, krijgt een van de belangrijkste portefeuilles: Internationale Handel.

Grote klimaatmanifestatie in Brussel


5 december - Twee dagen voor de start van de historische klimaattop in Kopenhagen brengt de Klimaatcoalitie duizenden mensen op de been in Brussel. Met de mars willen de organisatoren de politiek een duidelijk signaal geven: Kopenhagen moet slagen.

10 december: Spionnen geïnteresseerd in Belgisch voorzitterschap EU


Het Belgische Raadsvoorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2010 zal naar alle waarschijnlijkheid een verhoging van buitenlandse inlichtingenactiviteit met zich mee brengen. Dat maakte minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) bekend in een antwoord op een schriftelijke vraag van Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!).

23 december: België ratificeert Conventie Clustermunitie


België heeft als 26ste land de Conventie inzake Clustermunitie geratificeerd bij de Verenigde Naties in New York.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.