December 2009: Klimaattop flopt

De klimaattop in Kopenhagen draait uit op een fiasco: weliswaar bereiken de leiders een politiek akkoord in de Deense hoofdstad, maar het ligt ver beneden de verwachtingen.
  • Cam McGrath/IPS COP 15, de historische klimaattop, is een gemiste kans geworden. Cam McGrath/IPS

Nieuwsterugblik


6 december: Morales wint verkiezingen


De Boliviaanse president Evo Morales werd met 63 procent van de stemmen herkozen. Hij heeft de oppositie opgeroepen mee te werken aan de verdere uitbouw van zijn land. Hij deed dat in een eerste reactie op zijn verpletterende verkiezingsoverwinning.

10 december: Geweld blijft aanhouden in Filipijnen


Een paramilitaire groep is in Agusan provincie een massagijzeling begonnen, 75 gegijzelden worden vastgehouden. Er werd ook een tweede van vier gijzelaars onthoofd die vastgehouden worden door de Abu Sayyaf-gangsters op het eiland Basilan. Ze eisen losgeld.

18 december: Hongerstaking ten einde


Mensenrechtenactiviste Aminatou Haidar is na 32 dagen hongerstaking terug thuis bij haar kinderen in El Aaiún, in de Westelijke Sahara. Marokko had haar al die tijd de toegang tot het land ontzegd. Ze verbleef op de luchthaven van het Spaanse eiland Lanzarote. Gisteravond laat stuurde de Spaanse regering een vliegtuig dat haar naar El Aaiún bracht.

19 december: Klimaattop flopt


COP 15, de historische klimaattop, is een gemiste kans geworden. Omdat zoveel politiek gewicht de Deense hoofdstad niet kon verlaten zonder een besluit, is er een politiek akkoord gekomen, maar een dat ver beneden de verwachtingen blijft.

22 december: Haïti ondertekent EPA


Haïti heeft een EPA (Economisch Partnerschapsakkoord) met de Europese Unie ondertekend. Het parlement moet de ondertekening enkel nog ratificeren. Samen met veertien andere landen van de Caraïben heeft Haïti voortaan een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie.

Cultuur: Kampotpeper wil champagne onder de specerijen worden


Peperkwekers uit de Cambodjaanse provincie Kampot hopen binnenkort veel meer te verdienen aan hun oogst. Ze rekenen erop binnen enkele weken een beschermde oorsprongsbenaming in de wacht te slepen voor hun wereldvermaarde peper, in navolging van producten als champagne of Parmezaanse kaas. Dat moet andere peperproducenten voorgoed het nakijken geven.

Citaat


‘Racisme laat zien hoe achterlijk een samenleving is.
Peruaans schrijver Alonso Cuato in MO*70

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.