Colombiaanse burgeroorlog zet grens met Ecuador in brand

Zware gevechten tussen linkse rebellen en het leger in het zuidwesten van Colombia hebben de voorbije dagen meer dan 100 kleine boeren uit de streek naar Ecuador gedreven. De diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen zijn gespannen.

De cijfers over het aantal vluchtelingen komen van de Nationale Inheemse Organisatie van Colombia, want de meeste boeren die op de loop moeten gaan, zijn indianen.

De recente vijandelijkheden aan de grens met Ecuador begonnen op 25 juni. Toen overvielen eenheden van de FARC, de grootste rebellengroep van het land, een Colombiaanse legerbasis in Teteye. Daarbij werden 22 soldaten gedood. Een tegenoffensief liet niet op zich wachten.

De Colombiaanse president Alvaro Uribe stelt dat de aanvallers van de basis van Teteye vanuit Ecuador kwamen. Hij riep de Ecuadoraanse regering op de controles in het grensgebied te verscherpen en stelde zelfs voor gezamenlijke operaties op te zetten tegen de opstandelingen. Ecuador wees dat voorstel af na een bijeenkomst van hoge legerofficieren uit beide landen vorige week donderdag.

De opeenvolgende Ecuadoraanse regeringen hebben altijd hun best gedaan om niet betrokken te raken in de Colombiaanse burgeroorlog. Volgens legerofficieren aan de grens is er in dat opzicht geen verschil tussen de huidige president, Alfredo Palacio, en zijn voorganger Lucio Gutiérrez, die in april aan de dijk werd gezet.

Ecuador staat de VS wel sinds 1999 toe zijn luchtmachtbasis in Manta te gebruiken voor verkenningsvluchten over Colombiaans grondgebied. En de VS en Colombia blijven druk uitoefenen op Ecuador om samen het terrorisme in de regio te bestrijden.

Het bloedige conflict tussen linkse rebellen en de Colombiaanse staat is al meer dan 40 jaar aan de gang. De burgeroorlog heeft al aan 200.000 mensen het leven gekost en meer dan twee miljoen mensen op de vlucht gedreven.

Ook de vluchtelingenstroom van Colombia naar Ecuador bestaat al langer. De meeste van die Colombianen komen terecht in sloppenwijken aan de Ecuadoraanse oever van de San Miguel, een rivier die de grens vormt tussen de twee landen. Helemaal veilig zijn de bewoners er niet voor de Colombiaanse burgeroorlog, want de rebellen en het Colombiaanse leger steken soms de grens over. Maar het is er in elk geval rustiger.

Verder Ecuador intrekken zou veiliger zijn, zegt Rosa, één van de Colombiaanse vluchtelingen die al eerder in Ecuador aankwamen. Maar daarvoor hebben we het geld niet, en bovendien is dit onze thuis. De oorlog is niet het enige probleem waarmee de grensbewoners te kampen hebben. De boeren in de regio klagen ook over de effecten van de herbiciden die vanuit vliegtuigen op cocaplantages worden gesproeid. De Ecuadoraanse regering heeft Bogota gevraagd de sproeivluchten in het grensgebied stop te zetten, maar Colombia heeft daar geen gevolg aan gegeven. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.