Cuba maakt zich op voor een lange hete zomer

Om uitvallende koelkasten en airco’s tijdens de hete zomermaanden te vermijden, sneed de Cubaanse overheid van mei tot juni op gezette tijdstippen de stroom af. De ontgoocheling was deze week dan ook bijzonder groot toen de elektriciteit toch weer urenlang uitviel.

Ik ben gaan werken en heb daar urenlang geen klap uitgevoerd, wachtend op stroom. En ‘s nachts besterf ik het van de hitte en de verveling, zo beschrijft een 37-jarige computertechnicus uit Havana zijn helse week.

Een explosieve mix van stroompannes en temperaturen van meer dan 30 graden zorgde voor oververhitte taferelen op heel Cuba. Want als de alom gevreesde nationale elektriciteitsmaatschappij (SEN) het licht uitdraait, is het op vele plaatsen op Cuba ook gedaan met het water en de gastoevoer.

Een fris glas water of airconditioning is er dan niet meer bij. Als de panne enkele uren duurt, bederft de inhoud van de koelkast. Veel Cubanen klagen ook over het feit dat hun huishoudtoestellen stuk gaan door de plotse stroomonderbrekingen.

De Cubaanse autoriteiten hadden nochtans verzekerd dat black-outs deze zomer niet of nauwelijks zouden voorkomen. In april en mei werden de SEN-centrales regelmatig stil gelegd voor een grondige onderhoudsbeurt. Maar in drie elektrische centrales weigeren de stokoude installaties afgelopen weekend dienst.

De Cubaanse minister van Industrie Yadira García legde op TV omstandig uit wat dat betekende: zelfs als de pannes in de 25 tot 35 jaar oude installaties vermeden worden, kan de stroom de komende weken op elk moment uitvallen.

De receptionist van het gelijknamige hotel in Guantánamo, op 970 kilometer ten oosten van Havana, verliest er zijn kalmte bij. De regering publiceert een schema waarop de uren van de stroomuitval netjes vermeld staan. Maar het duurt meestal veel langer. ‘s Nachts heerst in de helft van de stad volledige duisternis. Officieel bedraagt de maximale duur van de stroomuitval in Guantánamo 10 uur. Ook in Havana bekijkt niemand nog de tabellen van de regering.

Het is geleden van de economische crisis van het begin van de jaren 90 dat er nog zoveel stroompannes voorkwamen op Cuba. De krachtcentrales draaiden toen op de helft van hun capaciteit omdat de olietoevoer uit de Sovjetunie opdroogde. In 1998 bereikten ze weer 70 procent van hun kunnen, maar sinds 2004 gaat het snel weer bergaf met de stroomproductie. De installaties hebben hun beste tijd gehad. Wisselstukken zijn nog moeilijk te vinden, want de bedrijven die ze destijds maakten, zijn grotendeels verdwenen. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.