‘Een opkomend en klimaatgerelateerd gevaar’

Ook in meren komen tsunami’s voor

Forest Service Alaska Region, USDA (CC BY 2.0 DEED)

In bergmeren zijn het de hogere temperaturen die gletsjers doen smelten waardoor valleiwanden vatbaarder worden voor aardverschuivingen.

Ook in meren kunnen zich tsunami’s voordoen, al was dat tot nu vooral het geval in afgelegen, bergachtige gebieden. Volgens geologisch onderzoek is het echter slechts een kwestie van tijd voor ook meren in bevolkt gebied aan de beurt zijn.

Het is geoloog Bretwood Higman die vorige week aan de alarmbel trok op de jaarlijkse bijeenkomst van de Seismological Society of America (SSA). Hij zei er dat ook meren zoals Portage Lake in Michigan mogelijk kunnen getroffen worden door een tsunami. Hij concludeert dat op basis van seismische signalen die kunnen wijzen op aardverschuivingen.

Opkomend gevaar

Higman noemt tsunami’s in meren ‘een opkomend en klimaatgerelateerd gevaar’. In bergmeren zijn het de hogere temperaturen die gletsjers doen smelten waardoor valleiwanden vatbaarder worden voor aardverschuivingen, hetzij in een bestaand meer of in eentje dat is ontstaan door het smelten van de gletsjer. 

In andere, soms meer bevolkte gebieden, zijn het opnieuw warmere omstandigheden die permafrost verzwakken wat de stabiliteit van hellingen boven meren kan aantasten.

‘Historisch gezien zijn dat vrij zeldzame gebeurtenissen geweest, maar de laatste paar jaar zien we verrassend veel van deze fenomenen’, zei Higman.

Als voorbeeld noemde hij de tsunami in Elliot Creek in British Columbia in 2020. Een aardverschuiving bracht een volume van 18 miljoen kubieke meter in beweging met een tsunami-oploop van meer dan 100 meter. Deze tsunami trof vooral bossen en de leefgebieden van zalmen, maar volgens Higman zijn er hotspots waar veel mensen wonen waar dezelfde soort geologische instabiliteit wordt waargenomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.