Slachtoffers Kibera gefrustreerd over besluit Strafhof

De beslissing van het Internationaal Strafhof om een groot deel van de moorden in 2007 niet mee te nemen in de zaak tegen drie hooggeplaatste Kenianen wegens misdaden tegen de menselijkheid, valt verkeerd bij maatschappelijke organisaties.


Volgens de rechters kan de Hoofdaanklager, Luis Moreno-Ocampo, niet aantonen dat de moorden in de stad Kisumu en de moorden en verkrachtingen in de sloppenwijk Kibera van staatswege zijn geregisseerd. In beide steden heeft de politie excessief geweld gebruikt na de verkiezingen in december 2007.

Er staan in de zaak drie verdachten terecht die banden hebben met de Partij voor Nationale Eenheid van president Mwai Kibaki: de minister van Financiën, het hoofd van de openbare dienst en een voormalige commissaris van de politie. Ze worden beschuldigd van moord, gedwongen evacuatie, verkrachting, vervolging en ander geweld in de Riftvallei. In een aparte zaak staan drie andere verdachten terecht voor vergelijkbare misdaden.

Schok

Als het niet lukt de verdachten van het geweld in Kibera te vervolgen, zou dat een schok zijn voor de slachtoffers, zegt Stella Ndirangu van de Internationale Commissie van Juristen (ICJ) in Kenia. Vooral omdat de sloppenwijk van Nairobi een prominente plaats had in de aanklacht van Ocampo.

“Het hof behandelt Kibera als aparte plaats”, zegt de 49-jarige Consolata Ngugi, die de dag na de verkiezingen drie keer verkracht werd door aanhangers van Raila Odinga — die de verkiezingen verloor en nu premier is. “Dat zou een duidelijk teken zijn voor inwoners van Kibera dat de wet je toch nooit zal inhalen, het maakt niet uit hoeveel je moordt.”

Duizend moorden

De crisis, die tot februari 2008 duurde, heeft volgens de regering aan 1220 mensen het leven gekost. Maar volgens Pamela Akwede, hoofd van het mensenrechtenkantoor van de Christ the King-kerk in Kibera hebben alleen al in haar wijk duizend moorden plaatsgevonden. Dit weglaten uit de zaak tegen de drie mannen zou verraad zijn ten opzichte van de slachtoffers.

Hun eigen politici hebben hen ook al in de steek gelaten, zegt Akwede. Volgens de politie is er te weinig bewijs om iemand te vervolgen. Sommige agenten zeiden zelfs tegen de vrouwen dat het “fijn geweest moet zijn” om te worden verkracht. Akwede raadt het vrouwen intussen af om op verhoor te komen bij de politie. “De arme mensen hier worden alleen maar gebruikt door de politiek.”

“Het is ondenkbaar dat de daders vrijuit gaan”, zegt Ndirangu van de ICJ. “In Kisumu is het meeste geweld namelijk vastgelegd op video.”

Ocampo heeft het recht nieuwe bewijzen voor te leggen voordat de hoorzittingen in september beginnen. Eerder deze maand riep Ocampo organisaties op om elk bewijs aan hem te sturen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.