Kwik is een potentieel erg gevaarlijke stof die zich opstapelt in vissen en andere organismen

Mens heeft concentratie kwik in de atmosfeer verzevenvoudigd

Huangdan2060 / Wikimedia Commons (CC0 1.0 DEED)

Een steenkoolcentrale in Hunan, China. Steenkoolcentrales pompen ook kwik in de atmosfeer.

Sinds het begin van de moderne tijd is de concentratie kwik in de atmosfeer verzevenvoudigd. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Harvard.

Onze atmosfeer bevat tegenwoordig zo’n 4000 ton kwik, bleek uit een grootschalig onderzoek in 2015. Maar voor welk aandeel daarvan is de mens verantwoordelijk? Om die vraag te beantwoorden onderzochten ingenieurs aan Harvard de uitstoot van vulkanen, de grootste natuurlijke uitstoters van kwik.

De wetenschappers schatten zo dat in het jaar 1500, voordat mensen kwik in de atmosfeer begonnen te pompen, er gemiddeld zowat 580 ton circuleerde. De mens heeft de concentratie dus verzevenvoudigd. De stijging komt voor het overgrote deel op rekening van steenkoolcentrales, afvalverbranding, de industrie en de mijnbouw.

Dat is een opvallende conclusie, want kwik is een potentieel erg gevaarlijke stof die zich opstapelt in vissen en andere organismen – inclusief mensen.

De stijging komt voor het overgrote deel op rekening van steenkoolcentrales, afvalverbranding, de industrie en de mijnbouw.

Moeilijk te meten

Kwik is moeilijk te meten omdat het in erg lage concentraties voorkomt. In een kubieke meter lucht zit misschien maar 1 nanogram kwik, waardoor het bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk via satelliet te detecteren is.

De onderzoekers richtten zich daarom op zwaveldioxide, een stof die samen met kwik werd uitgestoten. ‘Het leuke aan zwaveldioxide is dat het heel gemakkelijk te zien is met satellieten’, zegt chemicus Benjamin Geyman, hoofdauteur van de studie. ‘Door zwaveldioxide als proxy voor kwik te gebruiken, kunnen we begrijpen waar en wanneer vulkanische kwikemissies plaatsvinden.’

Het team ontdekte niet alleen hoeveel kwik de vulkanen uitstoten, maar ook hoe de stof zich vermengt in de atmosfeer en hoe ze grote afstanden kan afleggen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.