Droogte in Sri Lanka, strak waterbeleid dringt zich op

De uitblijvende regen maakt de roep om een nationaal waterbeleid in Sri Lanka steeds dwingender, zeker nu het land geconfronteerd wordt met de derde grote droogte op evenveel jaren tijd.

  • CC Mangala Jayawardane Droogte in Sri Lanka, strak waterbeleid dringt zich op CC Mangala Jayawardane

Omdat de moesson al een paar weken op zich laat wachten maakt de angst voor het nijpende watertekort stilaan plaats voor paniek.

In het agrarische gebied Ampara bijvoorbeeld wordt het peil van de  Senanayake Samudraya-watertank angstvallig door de bevolking in het oog gehouden. Volgens het ministerie van Irrigatie daalde de hoeveelheid water onder 30 procent van de capaciteit van het reservoir.

Ook in andere grote waterreservoirs – die samen 46 procent van de elektriciteitsbehoefte van het land leveren – is het niveau schrikbarend laag.

Een officiële verklaring over de droogte heeft de regering nog niet gedaan. Nochtans treft de droogte het land diep. Meer dan 75 procent van de mensen woont er op het platteland en velen daarvan leven van de rijstteelt.

Voedselzekerheid bedreigd

“Het ziet er niet zo goed uit”, waarschuwt Rajith Punyawardena, klimatoloog aan het ministerie van Landbouw. Het belangrijkste oogstseizoen voor rijst, dat eindigde in april, tekende een verlies op van 17 procent in vergelijking met vorig jaar.

Een rapport dat vorige maand werd opgesteld door het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het ministerie van Economische Ontwikkeling van Sri Lanka brengt de onzekere situatie van het land ten aanzien van het grillige weer, met inbegrip van de droogte in kaart. Ook de gevolgen voor de voedselzekerheid en het levensonderhoud van de bevolking werden mee in rekening genomen.

De voedselzekerheid van meer dan 768.000 mensen op een totale bevolking van 8,3 miljoen, is bedreigd, een verdubbeling ten opzichte van 2013.

Het rapport lijst ook alle extreme weersomstandigheden op die het eiland sinds 2011 teisterden. Van de getroffen bevolking is 67 procent landbouwer en dus sterk afhankelijk van irrigatiewater.

Vooral de noordelijke provincie, goed voor 10 procent van de nationale rijstproductie, is hard getroffen. In de noordelijke districten Mullaitivu en Kilinochchi is respectievelijk 49 en 31 procent van de bevolking voedselonzeker als gevolg van de droogte.

Droogte niet eenmalig

Het WFP heeft voor de zwaarst getroffen bevolkingsgroepen met onmiddellijke ingang voor zes maanden noodhulp aanbevolen, maar volgens verschillende ambtenaren is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan.

“Het gaat hier niet om een eenmalige droogte maar om de derde grote droogte in drie jaar tijd”, zegt Punyawardena. “We hebben behoefte aan een nationaal plan om te kunnen omgaan met de gevolgen van de extreme weersomstandigheden.”

De verantwoordelijken van Ceylon Electricity meldden dat eind mei slechts 11,8 procent van de energiebehoefte van het land uit waterkracht kwam, in vergelijking met 46 procent in eerdere moessonseizoenen.

Ook waterexperts zeggen dat er dringend behoefte is aan een geïntegreerd nationaal waterbeleid dat rekening houdt met de fluctuerende regenpatronen.

Zolang de regering niet in actie schiet, zit er voor de bevolking niet veel anders op dan naar de hemel te turen en te hopen dat de regen snel valt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.