Zuiden zinkt verder weg in spiraal van geweld

Rechters in het zuiden van Thailand mogen sinds deze week wapens dragen. In juni kregen leerkrachten van het secundair onderwijs er al de toelating gewapend rond te lopen. De Thaise ordediensten lijken nog niet meteen een einde te kunnen maken aan de golf van geweld die separatistische moslims begin dit jaar ontketenden. De repressieve aanpak verhit de gemoederen nog meer.


Voor de rechterlijke macht was de maat vorige week vol. Vrijdag werd de 37-jarige rechter Rapin Ruangkeow met zeven kogels doodgeschoten door drie aanvallers op een motorfiets. Zijn vrouw en dochter waren getuige van de moord.

De regering kondigde dit weekend aan dat ze negen extra bataljons naar het zuiden stuurt, ter versterking van de tien bataljons die daar nu al gelegerd zijn. Maar de Thaise overheid lijkt voorlopig niet bij machte de bevolking in het zuiden te beschermen tegen het geweld. Belaagd overheidspersoneel krijgt de wenk zich zelf te verdedigen, en de voorbije maanden is het leger ook begonnen burgers op te leiden in dorpen die makkelijke doelwitten zijn voor de rebellen.

Volgens Panitan Wattanayagorn, een expert Nationale Veiligheid van de Chulalongkorn-universiteit in Bangkok, hebben de moslimrebellen de voorbije acht maanden meer dan 500 aanslagen uitgevoerd tegen agenten, soldaten, ambtenaren, boeddhistische monniken en burgers. Daarbij kwamen 210 mensen om, waaronder 114 burgers. Ook overheidsgebouwen als scholen en gemeentehuizen vormen vaak een mikpunt van de rebellen.

Panitan denkt dat de moord op een rechter het begin van een nieuwe trend is. De gewapende groepen hebben hun tactiek moeten veranderen. De ordediensten zijn beter beschermd en gaan nu achter de rebellen aan. Zolang het nog kan leggen die zich nu toe op doelwitten waarmee ze veel effect halen.

Dankzij een reeks van recente arrestaties heeft de Thaise overheid de identiteit achterhaald van sommige van de mensen die achter de aanslagen zitten. Ze behoren tot de Maleise moslimminderheid die vooral in het zuiden van het land leeft. De bevolking daar voelt zich al generaties lang achtergesteld. De streek maakte ooit deel uit van het onafhankelijke moslimkoninkrijk Pattani, dat in 1902 door Thailand geannexeerd werd. In 1970 lanceerden moslimrebellen al eens een gewapende strijd om de streek weer van Thailand af te scheiden. Die strijd was ook een reactie tegen de druk die vanuit Bangkok op de moslims werd uitgeoefend om te assimileren. De revolutie werd onderdrukt in de jaren 80, maar sinds het begin van de jaren 90 laaide het geweld sporadisch weer op.

Het machtsvertoon van Bangkok tegen de nieuwe rebellenbeweging in het zuiden zet kwaad bloed. Veel razzia’s zijn gericht tegen de pondoks, islamscholen die een belangrijk symbool zijn van de plaatselijke cultuur. De kritiek op die aanpak komt niet alleen uit het zuiden. Volgens de ‘Bangkok Post’ zijn de acties van het leger in de pondoks gewelddadig en geven ze blijk van onbegrip voor de gevoelens van de Thaise moslims. Tot hiertoe zijn er volgens de krant bij de razzia’s ook nog geen wapens gevonden of belangrijke terroristen opgepakt. Mensenrechtenorganisaties maken zich al langer zorgen over verdachte verdwijningen en sterfgevallen onder de moslimbevolking sinds begin dit jaar de krijgswet werd afgekondigd in het zuiden van het land. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.