Waakzaam blijven voor Mexicaanse griep, zegt WHO

De Aziatische landen moeten blijven uitkijken voor plaatselijke opstoten van het A/H1N1-virus, de Mexicaanse griep die vorig jaar wereldwijd voor paniek zorgde. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd bij het begin van een regionale gezondheidsconferentie in Bangkok.
Op 10 augustus liet de WHO weten dat de Mexicaanse griep niet langer een pandemie was. Maar dat wil niet zeggen dat alle gevaar voorbij is, zei directeur-generaal Margaret Chan in Bangkok. “We verwachten plaatselijke uitbraken van uiteenlopende grootte, en op sommige hotspots zullen er nog altijd veel besmettingen plaatsvinden. Het virus zal waarschijnlijk verder ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken bij jongere mensen. Risicogroepen beschermen en waakzaamheid zijn aanbevolen.”
In mei van dit jaar had het A/H1N1-virus wereldwijd al meer dan 18.000 slachtoffers gemaakt. Volgens de WHO heeft het virus zich in 214 landen en overzeese gebieden verspreid. Recent werden er nog opstoten in India, Nieuw-Zeeland en Australië gemeld. Toch is de WHO ervan overtuigd dat de ziekte “grotendeels uitgewoed is”. De organisatie verwacht wel dat het virus nog enkele jaren zal blijven rondzwerven en zal toeslaan in het griepseizoen.

Paniek


In de lente van vorig jaar bracht de Mexicaanse griep de hele wereld in beroering. De WHO achtte het mogelijk dat bijna twee miljard mensen met het virus besmet zouden kunnen raken. Het was ook lang niet duidelijk hoe dodelijk het virus was. Er werden al vergelijkingen gemaakt met de Hongkonggriep die in 1968 een miljoen slachtoffers maakte en de Spaanse griep die in 1918 aan 50 miljoen mensen fataal werd. Aan gewone griepvarianten sterven elk jaar 250.000 tot 500.000 mensen.
De voorspellingen van de WHO zetten landen ertoe aan massale voorraden vaccins en antigriepmiddelen in te slaan. Dat leidde achteraf tot veel kritiek, zeker toen bleek dat minstens vijf van de vijftien experts die de WHO hadden aanbevolen de Mexicaanse griep tot een pandemie uit te roepen, banden hadden met de geneesmiddelensector. De WHO zelf houdt vol dat de farmaceutische sector geen invloed heeft gehad op haar beslissingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.