Sterftecijfer onder Sudanese vluchtelingen onrustwekkend hoog

In sommige vluchtelingenkampen in het Sudanese Darfur vallen elke dag bijna 4 doden per 10.000 mensen die er opgevangen worden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Het sterftecijfer is vergelijkbaar met wat we in 1994 tijdens de genocide in Rwanda zagen, zegt David Nabarro, de directeur humanitaire interventies bij de WGO.


De Wereldgezondheidsorganisatie is erg geschrokken van het onderzoek dat ze tussen 15 juni en 15 augustus uitvoerde in drie gebieden in Darfur. In het noorden van Darfur, waar ongeveer 380.000 mensen gevlucht zijn, ligt de sterftegraad op 1,5 per 10.000 en in het westen van de regio is er een dagelijkse mortaliteit van 2,9 per 10.000. In Kalma Camp, het enige vluchtelingenkamp dat de WGO kon bezoeken in het zuiden van de regio, tekenden de onderzoekers zelfs een cijfer van 3,8 op. In de andere vluchtelingenkampen geraakten de onderzoeksteams niet omdat er te zwaar gevochten werd.

In alle drie gebieden is het mortaliteitscijfer hoger dan wat de WGO optekende tijdens de humanitaire crisissen in Oost-Timor en de Balkan en tijdens de eerste Golfoorlog in Irak. Ter vergelijking: het dagelijkse mortaliteitscijfer voor de meest verpauperde gebieden in Afrika ligt op 0,6. De grens voor een noodsituatie is één dode per 10.000 mensen per dag. Na zes maanden van humanitaire inspanningen zou je verwachten dat het dodental onder die grens wordt gedrongen, zegt Nabarro.

De WGO schrijft twintig procent van de sterfte toe aan kwetsuren en geweld. Infectieziektes vormen de belangrijkste doodsoorzaak onder de vluchtelingen. De meeste vluchtelingen sterven door uitdroging als gevolg van diarree. Ook koorts en longontsteking vormen belangrijke doodsoorzaken.

De WGO weigert echter de politiek beladen term genocide in de mond te nemen. We deden dat trouwens ook niet tijdens bij de massale slachtingen in Rwanda in ‘94, zegt Nabarro. Op de vraag of er al dan niet een genocide plaatsvindt kan ik niet antwoorden, zegt Nabarro. We kunnen niet zeggen of het hoge sterftecijfer een gevolg is van systematisch geweld.

De Amerikaanse Buitenlandminister Colin Powell verklaarde vorige week voor het eerst dat er in Sudan een genocide plaatsvindt tegen de zwarte bevolking. De Europese Unie gebruikt de politiek beladen term voorlopig niet, maar is wel gewonnen voor sancties.

Het geweld in Darfur is voornamelijk het werk van de Arabische Janjaweed-milities. Zij vernietigen sinds vorig jaar de dorpen van de Furs, de Masalits en de Zaghawa’s, drie zwarte etnische groepen in Darfur. De Sudanese regering wordt ervan verdacht de milities te bewapenen en te financieren met de bedoeling om de plaatselijke rebellengroepen SLA en JEM de kop in te drukken. Sinds vorig jaar zijn al naar schatting 50.000 mensen omgekomen door het geweld en de ellende in de regio. Anderhalf miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht. De VN omschrijven de toestand als de ergste humanitaire crisis van dit moment. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.