Slovaken achten Poetin democratischer dan Bush

De Russische president staat in Slovakije hoger aangeschreven als een garant voor democratie dan zijn Amerikaanse tegenhanger George W. Bush. De deze week in Bratislava gepubliceerde opiniepeiling vormt een leuke opwarmer voor de ontmoeting tussen de twee leiders donderdag in de Slovaakse hoofdstad. Bush wil Poetin zijn bezorgdheid over de democratie in Rusland overbrengen.
President Bush heeft aangekondigd dat hij zijn Russische ambtsgenoot wil confronteren met de kritiek van mensenrechtengroepen in en buiten Rusland, die oordelen dat het Kremlin steeds meer autoritair optreedt. Waarschijnlijk verwijst hij naar het kleine Slovakije met zijn 5,4 miljoen inwoners als een voorbeeld van een land dat ontstaan is en een eigen identiteit verwierf omdat het de democratie heeft omarmd.

Maar volgens de enquête die het Slovaakse peilingbureau Markant deze week bekend maakte, associëren meer Slovaken Poetin met democratie dan Bush. 43 procent van de bevraagden zegde vooral Poetin al een garant voor democratie te zien, terwijl maar 36 procent voor Bush koos. Analisten geloven dat die opinie vooral ingegeven is door anti-Amerikaanse gevoelens naar aanleiding van de bezetting van Irak en door het beeld van Bush als een oorlogspoliticus.

De makers van de peiling vroegen ook of de zowat 100 Slovaakse soldaten in Irak op post moeten blijven, en hoe de bevraagden de verkiezingen in dat land zagen. 72 procent zei het de verdere aanwezigheid van Slovaakse troepen in Irak niet te ondersteunen, en 32 procent geloofde niet dat de verkiezingen problemen hadden opgelost.

De Slovaakse premier Mikulas Dzurinda heeft de invasie in Irak en het Amerikaanse beleid in het land altijd volmondig gesteund. In het parlement was er wel wat tegenstand tegen het sturen van een Slovaakse eenheid naar Irak, maar de coalitieregering van Dzurinda bleef het altijd grotendeels eens over de zaak. Tot grote publieke protesten tegen het Irakbeleid van Dzurinda kwam het niet.

Sommige experts en politici vinden dat de resultaten van de opiniepeiling evengoed het gebrek aan aandacht voor de politieke situatie in Rusland weerspiegelen. De mensen zijn duidelijk niet op de hoogte van thema’s als de behandeling van Yukos (de gigantische en niet voldoende gezagsgetrouwe Russische oliemaatschappij die via een omstreden gerechtelijk onderzoek werd onteigend en onder de hamer werd gebracht), die weinig met democratie te maken hebben, zegt
Robert Kalinak, een parlementslid van de linkse oppositiepartij Smer.

De Slovaakse media brengen nieuws over ontploffingen in het Midden-Oosten, geweld in Irak en de schandalen in de Abu-Ghraib-gevangenis, maar je hoort niets over wat er in Tsjetsjenië gebeurt omdat de Russen beletten dat er beelden over circuleren, oordeelt Ivo Samson, een analist van de Slovaakse Vereniging voor Buitenlands Beleid.

Dzurinda en de Slovaakse president Ivan Gasparovic hebben al gezegd dat ze de problemen met de democratie in Rusland niet ter sprake zullen brengen in hun gesprekken met Poetin. Dzurinda staat onder druk om het thema niet aan te snijden, denkt Samson. Zijn steun voor wat de VS in Irak deden, viel niet in goede aarde in Brussel, en hij ging ook in tegen de algemene Europese houding tegenover Cuba door zich erg kritisch uit te laten over het thema van de dissidenten daar. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.