Slachtoffers getuigen over seksueel misbruik bij Legionairs van Christus

Een Mexicaanse vrouw en haar kinderen hebben deze week publiekelijk getuigd over seksueel misbruik bij de Legionairs van Christus, de conservatieve rooms-katholieke priestercongregatie. Het schandaal komt er net op het moment dat vijf bisschoppen hun onderzoek in opdracht van het Vaticaan afronden.
Blanca Lara en haar drie zonen, José Raúl, Omar en Christian González, vertelden deze week in een Mexicaans radioprogramma over wat ze meer dan twintig jaar met priester Marcial Maciel, de stichter van de machtige orde, hadden meegemaakt.
De ondertussen overleden Maciel (1920-2008) had een relatie met twee vrouwen en verwekte minstens zes kinderen, onder wie Omar en Christian González. Hij misbruikte twee van zijn kinderen seksueel en ook verscheidene seminaristen van 1941 tot 1970. Door zijn goede relaties met de kerkelijke hiërarchie kwam hij daar ongestraft mee weg.
Binnenkort ontvangt het Vaticaan het eindrapport van een onderzoek dat vijf bisschoppen sinds juli hebben gedaan naar het doen en laten van de orde. Het onderzoek was bevolen door paus Benedictus XVI. De bisschoppen praatten onder meer met Blanca Lara en haar zonen.
De problemen voor Maciel begonnen in 1997, toen de Amerikaanse krant The Courant en het Mexicaanse tijdschrift Contenido verhalen van publiceerden van acht voormalige Legionairs die seksueel misbruikt waren door de stichter van de orde.
Maar het Vaticaan stelde Maciel lange tijd voor als een slachtoffer van valse beschuldigingen, zegt journalist Jason Berry, auteur van Vows of Silence (2004), een boek over seksueel misbruik in de katholieke kerk.
De orde telt 800 priesters en 2500 seminaristen. De lekenbeweging van de legionairs, Regnum Christi, telt 70.000 leden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.