Nog lang geen groene president in Colombia

Bij de presidentsverkiezingen gisteren (zondag) in Colombia hebben de opiniepeilers de bal goed mis geslagen. Dat er een tweede ronde zou komen, hadden ze nog goed geraden. Maar dat het verschil tussen voormalig defensieminister Juan Manuel Santos en de groene kandidaat Antanas Mockus zo groot zou zijn, had niemand voorspeld. Hebben de Colombianen nu aangegeven dat ze voor continuïteit kiezen?

De peilingen hadden een nek-aan-nekrace beloofd. Maar de groene kandidaat Antanas Mockus, de man die alles zou veranderen in het door schandalen geteisterde land, kreeg nauwelijks 21 procent van de stemmen. Dat is niet eens de helft van de 46 procent die Juan Manuel Santos haalde, de kandidaat die de conservatieve president Álvaro Uribe (Sociale Partij van Nationale Eenheid) had aangeduid als zijn opvolger.
Omdat geen van beide kandidaten 50 procent haalden, nemen ze het nu op 20 juni tegen elkaar op in een tweede ronde.
De liberale kandidaat Germán Vargas Lleras deed het verrassend goed met 10 procent van de stemmen. Gustavo Petro van de linkse Alternatieve Democratische Pool (PDA), strandde op 9 procent, de helft van wat zijn voorganger, ex-magistraat Carlos Gaviria, vier jaar geleden behaalde. Uribes voormalige minister van Buitenlandse Zaken Noemí Sanín haalde nauwelijks 6 procent. Zij was nochtans de kandidaat van de Conservatieve Partij, de tweede partij van het land.

Expert in vuile campagnes


Aanvankelijk lag Mockus ver achter in de peilingen. Maar eind april sprong hij ineens over Santos. Dat hij de laatste dagen weer zoveel terrein moest prijsgeven, komt volgens Álvaro Forero, columnist van de krant El Espectador, doordat Mockus enkele fouten heeft gemaakt in zijn campagne.
Zo speelde hij niet in op de Groene Golf, de burgerbeweging die opriep om nuttig te stemmen en dus te stemmen voor wie ging winnen. De nuttige stem voor groen verdween toen Mockus begon weg te zakken en Vargas Lleras en Petro zich duidelijker gingen profileren. “Mockus verloor 5 punten aan Santos, 5 aan Vargas en 5 aan Petro”, stelt Forero. “En Santos haalde 5 punten weg bij Mockus en 5 bij Noemí.”
Begin mei had Santos zijn strategie omgegooid  en Juan José Rendón gecontracteerd, de Venezolaanse adviseur van rechtse kandidaten in Latijns-Amerika en expert in vuile campagnes. Wat zijn impact op Santos’ resultaat was, is nog niet duidelijk maar volgens Forero was de impact er wel degelijk. Forero wijst ook op de aanhoudende steunbetuigingen van president Uribe aan het adres van Santos, ook al mocht dat wettelijk niet.

Continuïteit


De veelbelovende Noemí Sanín had zich aanvankelijk als een overtuigd uribist geprofileerd maar voegde zich nadien bij de groep politici die de corruptie in de regering op de korrel nam en laakte dat Santos sociale programma’s voor families gebruikte voor electorale doeleinden.
Forero besluit dat de Colombianen gisteren voor continuïteit hebben gekozen terwijl de steun voor “verandering met zekerheid” verdeeld was over de versies van Mockus, Vargas Lleras, Petro, Pardo en zelfs Sanín.
“De logica is dat deze dynamiek in de tweede ronde in het voordeel speelt van Santos”, zegt Forero. Hij acht het weinig waarschijnlijk dat alle deze versies van “verandering met zekerheid” in drie weken het eens raken.
Maar helemaal uitgesloten is zo’n anti-Santosfront niet, merkt Forero op. In het laatste televisiedebat, op vrijdag 28 mei, hebben Mockus, Vargas Lleras, Petro, Pardo en Sanín zich duidelijk tegen Santos geprofileerd. De voormalige defensieminister kreeg daarbij rake klappen, onder meer in verband met het schandaal van de “valse positieven”. In zijn strijd tegen de linkse rebellen van de FARC heeft het Colombiaanse leger jarenlang, ook toen Santos minister was, honderden onschuldige jongeren gedood en nadien als leden van de FARC opgevoerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.