Israëlische muur tegen Afrikaanse vluchtelingen krijgt kritiek uit Egypte

Racistisch en in strijd met het internationaal recht. Zo luidt het verdict van Egyptische academici en mensenrechtenactivisten over Israëlische initiatieven om Afrikaanse vluchtelingen tegen te houden aan de grens met Egypte. Maar de Egyptische regering laat Israël begaan.

Israël begon eind november met de bouw van een 250 kilometer lang hek aan de grens met Egypte. Het hek, dat onder stroom zal staan en met camera’s zal worden bewaakt, moet het Afrikanen moeilijker maken Israël ongemerkt binnen te komen.

De Israëlische regering keurde op 28 november ook plannen goed om bij de grens een opvangkamp te bouwen waar illegale migranten tijdelijk kunnen worden vastgehouden. Volgens premier Benjamin Netanyahu maakt het initiatief deel uit van een breder plan om de “golf van illegale migranten” tegen te houden die in Israël werk hopen te vinden. Israël zegt dat de voorbije jaren tienduizenden Afrikanen ongemerkt het land zijn binnengekomen via de grens met Egypte.

“Het idee om speciaal voor Afrikaanse migranten een gevangenis te bouwen is niet alleen racistisch maar gaat ook in tegen fundamentele principes van het internationaal recht”, zegt Hafez Abu Saeda, de voorzitter van de Egyptische Organisatie voor de Mensenrechten in Cairo.

Volgens Abu Saeda kan de internationale gemeenschap beter meer doen voor de ontwikkeling van Afrika, zodat minder Afrikanen hun heil elders moeten zoeken.  

“De grenszone wordt een streek van muren en hekken”, zegt Ayman Abdelaziz Salaama, docent internationaal recht aan de Universiteit van Cairo. “Maar geen enkel land is ooit in staat geweest muren te bouwen die hoog genoeg waren om vastbesloten mensen buiten te houden.” Hij verwijst ook naar de ondergrondse stalen muur tussen de Gazastrook en Egypte die de smokkel moet tegengaan.

 

Goedkope arbeidskrachten

De meeste Afrikanen die naar Israël trekken, komen uit Soedan, Ethiopië en Eritrea. Het gaat zowel om politieke vluchtelingen als om mensen die de armoede achter zich willen laten. Velen kunnen aan de slag als goedkope arbeidskrachten op Israëlische boerderijen en bouwwerven. Maar volgens Netanyahu bedreigt de sterke instroom de banen van Israëli’s en dreigt het karakter van de staat erdoor te veranderen.

Israël zegt dat het geen vluchtelingen wil tegenhouden, alleen economische migranten. Maar volgens Abu Saeda komt het Israël niet toe dat onderscheid te maken. “De VN-Vluchtelingenorganisatie heeft een mandaat om uit te maken welke vluchtelingen gevaar lopen in hun herkomstland.”

Afrikanen die ongemerkt de grens tussen Egypte en Israël proberen over te steken, stoten soms op schietgrage Egyptische grenswachten. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hebben die sinds 2007 al zeker 85 Afrikanen doodgeschoten.

De Egyptische overheid wil geen commentaar geven op de bouw van het nieuwe hek. Egypte is niet voor en niet tegen, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Hossam Zaki, “zolang het hek op Israëlisch grondgebied wordt gebouwd”.  Volgens hem gaat het om een interne aangelegenheid van Israël.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.