Iraaks vee kan amper overleven

Temidden van het menselijk leed in Irak wordt nog wel eens vergeten dat ook de veestapel te lijden heeft onder het geweld. De landbouw is in een ernstige crisis.
“Net als voor mensen is het voor dieren heel moeilijk om nu in leven te blijven”, zegt dr. Sammy Hashim, een veearts die woont en werkt tussen Bagdad en Fallujah. “Natuurlijk zorgt er niemand voor de arme dieren als niet eens iemand voor de mensen zorgt, onder deze bezetting.”
Volgens dr. Hashim zijn de basisbehoeften voor vee niet te krijgen. “Goed water, goed voer, een dierenarts en medicijnen zijn allemaal niet te vinden in Irak sinds de Amerikaanse bezetting begon. Als we bij de regering klagen, lachen ze, en zeggen ze dat mensen de eerste prioriteit zijn.”
Boeren hebben de hoop voor hun vee opgegeven. “We behandelden de dieren zoals onze kinderen”, zegt Hamdiya Alwan, een 50 jaar oude weduwe van een boer in Abu Ghraib, ten westen van Bagdad. “Het kost veel om een koe of een paar schapen te houden, nu het voer zo duur is en de landbouw er zo slecht aan toe is. Toen mijn man werd vermoord, in 2004, hadden we zes koeien en 30 schapen. Nu heb ik nog maar één koe en 4 schapen.”

Einde subsidies


Ook kippenboeren maken zich grote zorgen. “Het was goed tijdens de periode van de VN-sancties”, vertelt Hajji Jassim uit Saqlawiya nabij Fallujah, ten westen van Bagdad. “We kregen steun van de regering en kippenvlees was daardoor te betalen. Maar nu is het onmogelijk om te werken, zonder elektriciteit, zonder subsidies. En de regering lijkt zich om dat grote verlies niet te bekommeren.”
Sommige politici zien dit ook als deel van een plan om de Iraakse economie te ruïneren. “De Amerikaanse bezetting heeft alles vernield in Irak, en dit is deel van het plan”, zegt een lid van de provinciale staten in de provincie al-Anbar. Hij wil anoniem blijven. “De Amerikanen hadden de steun aan boeren best kunnen voortzetten, maar ze hebben bewust alle subsidies gestopt om de landbouwindustrie te vernietigen, net als wat ze hebben gedaan met ons leger en alle andere goede dingen die we hadden.”
“Dit is een groot verlies voor onze economie”, zegt econoom Youssif Hussein van de al-Anbar Universiteit in Ramadi, ten westen van Bagdad. “De olie-inkomsten zijn nu voor Amerikaanse bedrijven, dus de Irakezen moeten zich serieus instellen op de afhankelijkheid van landbouw in de toekomst.”

Economische shock


In haar boek “De shockdoctrine” beschrijft de Canadese journalist Naomi Klein hoe de Amerikanen hun “shock en awe”-bombardementen hebben voortgezet in de vorm van een economische shocktherapie: massale privatisering, complete vrijhandel, een vast laag belastingtarief en een dramatisch afgeslankte regering. Voor dit beleid betalen de boeren de tol.
Het ministerie van Waterbronnen waarschuwde op 22 mei bovendien voor het opraken van de watertekorten, waardoor grootschalige droogte dreigt. En daar zullen mensen zowel als dieren onder te lijden krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.