India bouwt eerste vliegdekschip

Cochin Shipyard Ltd. (CSL), de grootste scheepswerf in India, is zaterdag (28 februari) begonnen met de bouw van een vliegdekschip. Het vaartuig van 40.000 ton wordt het eerste in India gemaakte schip van dat type.
De eerste staalplaten voor Project 71, zoals het schip in wording voorlopig heet, werden al in 2005 gesneden. Zaterdag werd de kiel in het dok geplaatst, het eigenlijke begin van de scheepsbouw. Het schip zou in 2010 een eerste proefvaart kunnen maken maar moet pas rond 2014 echt in gebruik kunnen worden genomen. Het zal dan 30 jachtvliegtuigen en helikopters kunnen vervoeren.
Het ontwerp van het 260 meter lange schip is in handen van de Indiase marine en CSL. Die riepen wel de hulp in van Rusland – het schip wordt gebouwd rond het Russische jachtvliegtuig MiG-29 K – en het Italiaanse Fincantieri.
India bezit al een vliegdekschip van 29.000 ton, de INS Viraat. Dat schip werd van Groot-Brittannië gekocht en is al 50 jaar oud. In 2004 kocht India in Rusland de Admiraal Gorsjkov, een kanjer van 45.000 ton. Dat vliegdekschip wordt nu in Rusland gemoderniseerd en moet rond 2012 in gebruik worden genomen als de INS Vikramaditya. Het schip kostte India 1,2 miljard euro, terwijl voor de ombouw nog een veelvoud van dat bedrag zal moeten worden neergeteld. Voor Project 71 werd in eerste instantie 32 miljard roepie (500 miljoen euro) uitgetrokken, maar dat bedrag zal nog flink oplopen naarmate de constructie vordert.

Geopolitieke ambities


India is van plan nog meer en zwaardere vliegdekschepen te bouwen. Daarvoor moet de scheepswerf van CSL dan eerst wel worden vergroot. India acht de schepen nodig om belangrijke zeevaartroutes open te houden in geval van oorlog en om de komende decennia te kunnen optreden tegen zeegebonden terrorisme, piraterij en smokkel. Het land onderstreept met de uitrusting ook zijn geopolitieke ambities.
 
Nu voert India het grootste deel van zijn militaire materieel nog in uit andere landen, maar het ministerie van Defensie hoopt tegen 2020 70 procent van zijn aankopen in India te kunnen doen. India is ook al begonnen met de productie van eigen tanks en pantservoertuigen en maakt ook helikopters, raketten, onderzeeërs en verschillende types van oorlogsschepen.
Het Indiase defensiebudget voor het begrotingsjaar 2008-2009 bedraagt 21 miljard euro. Het Indiase ministerie van Defensie maakte in juni 2008 plannen bekend om de Indiase defensie-uitgaven volgend jaar op te trekken tot meer dan 31 miljard euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.