Hoogzwangere mensenrechtenactiviste voorwaardelijk vrijgelaten

Het Openbaar Ministerie in Colombia heeft besloten om mensenrechtenactiviste Carolina Rubio ‘omwille van gezondheidsredenen’ vrij te laten. Dat meldt de ngo Broederlijk Delen in een persbericht.

Volgens Broederlijk Delen gaat het slechts om een voorwaardelijke vrijlating. Ze mag de stad Bucaramanga niet verlaten en zal opnieuw gearresteerd worden zes maanden na de geboorte van haar kind.

De mensenrechtenactiviste werd aangehouden op dinsdag 16 november en ondervraagd op beschuldiging van banden die ze met de guerrillabeweging FARC zou gehad hebben tussen 2002 en 2005. Ze was amper enkele weken terug uit België. Daar had zij de mensenrechtensituatie in Colombia bij Belgische en Europese beleidmakers aangeklaagd.

Broederlijk Delen laat weten dat de arrestatie van Rubio blijkbaar gebaseerd is op getuigenissen van twee leden van een rebellengroep, die nu opnieuw in de maatschappij zijn geïntegreerd. Nochtans veroordeelt het Grondwettelijk Hof van Colombia, net zoals verschillende instanties van de Verenigde Naties het gebruik van getuigenissen van gereïntegreerden om een gerechtelijk onderzoek te beginnen. Het onwettig gebruik van getuigenissen van gereïntegreerden om verdedigers van de mensenrechten gerechtelijk te vervolgen is een courante praktijk in Colombia, aldus Brederlijk Delen.

De ngo vraagt aan de Belgische regering om deze zaak op te volgen en er bij de Colombiaanse regering op aan te dringen om de mensenrechten te respecteren en de pleitbezorgers ervan te beschermen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.