Sri Lanka kiest voor snelweg naar economische ontwikkeling

De bouw van nieuwe wegen, luchthavens en havens moet onverdroten voortgaan en China en India blijven de belangrijkste partners van het land. Volgens president Mahinda Rajapaksa is dat de aangewezen weg naar meer welvaart voor de Sri Lankanen. De kritiek van zijn politieke tegenstanders daarop klinkt steeds minder luid.

De Sri Lankaanse president Percy Mahinda Rajapaksa werd vrijdag (19 november) ingezworen voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar. Een dag eerder had Rajapaksa de eerste fase van een met Chinees geld gebouwde haven in Magampura ingehuldigd. Aan het project hangt een prijskaartje van 260 miljoen euro. Net ver van Magampura wordt ook een nieuwe luchthaven gebouwd. In andere delen van het land komen nog vijf nieuwe havens, terwijl in het binnenland ook volop wegen vernieuwd worden en nieuwe snelwegen worden gebouwd.

Rajapaksa is er de voorbije jaren handig in geslaagd de wegvallende steun uit Europa en de VS voor dergelijke projecten te compenseren door steeds nauwere banden aan te knopen met China en India. Met name de Europese Unie nam aanstoot aan de mensenrechtenschendingen in Sri Lanka tijdens en na het eindoffensief tegen de Tamiltijgers en besloot het land daarvoor financieel te bestraffen.

Rajapaksa zegt zijn door de nood ingegeven Aziatische koers te willen aanhouden. “China en India stuwen Azië vooruit, en Sri Lanka wil ook deel uitmaken van die opkomst”, speechte de president tijdens de inhuldiging in Magampura. Het lijkt er overigens op dat westerse donoren en investeerders vanzelf zullen terugkeren als de Sri Lankaanse relance doorzet. Met name Amerikaanse investeerders kopen volgens diplomaten in de VS al aanzienlijke hoeveelheden Sri Lankaanse overheidsobligaties.

President van het platteland

Rajapaksa probeert al geruime tijd die buitenlandse investeringen ook naar het platteland te kanaliseren. Al voordat hij president werd, droeg Rajapaksa er zorg voor niet als iemand uit de stad voor de dag te komen. Hij wil dat de talrijke kiezers op het platteland hem als iemand van hen zien.

Rajapaksa heeft bijvoorbeeld maatregelen genomen die de Sri Lankaanse bevolking ertoe moeten aanzetten minder brood en andere voedingsmiddelen op basis van ingevoerde landbouwproducten te kopen, en weer meer plaatselijk geproduceerde rijst te eten.

Bij zijn toespraak in Magampura stelde Rajapaksa dat de dorpen centraal zullen blijven staan in zijn beleid. “Dit is niet zomaar een nieuwe haven, dit is ook een kans om onze dorpen te ontwikkelen”, speechte de president. “Dit is een enorme stap om de ontwikkeling van Sri Lanka een andere koers te doen volgen. Tot hiertoe werd de ontwikkeling van de dorpen verwaarloosd.”

Rajapaksa’s aanpak legt hem electoraal geen windeieren. De verkiezingen van 2005 won hij met een verschil van amper 180.000 stemmen; dit jaar bedroeg het verschil maar liefst 1,8 miljoen stemmen. De adoratie bij sommige van zijn kiezers op het platteland gaat heel ver. “Hij is mijn leven”, zegt Sujith Sayakkara, een 31-jarige aanhanger van de president. “Hij doet wat hij belooft, en hij heeft dit land gered. Hij verdient onze steun.”

Hogeresolutiefoto op http://ipsnews.net/pictures/per2211.jpg.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.