Geen extra geld uit Washington voor drugsbestrijding Peru

De Verenigde Staten zijn niet van plan Peru meer middelen te geven voor de strijd tegen drugs. Dat zei Gil Kerlikowske, directeur van de Amerikaanse drugsbestrijding, op een blitzbezoek aan Lima. Het Peruaanse leger had nochtans om meer steun gevraagd.

Kerlikowske zei vrijdag in de Peruaanse hoofdstad Lima dat men de internationale drugshandel het best aanpakt via een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de drugsproducerende landen en de drugsconsumerende landen. “We hebben ons zwaar geëngageerd om het drugsgebruik te verminderen en we verwachten gelijkaardige inspanningen van de landen die de drugs produceren, inspanningen waartoe we zwaar bijdragen via onze internationale samenwerkingsprogramma’s.”

De Amerikaanse begroting voor samenwerking met Peru bedroeg vorig jaar 166 miljoen dollar (122 miljoen euro). Daarvan is 70 miljoen dollar (51 miljoen euro) voor programma’s tegen drugshandel bestemd: 38 miljoen (28 miljoen euro) om de politieoperaties te steunen en 32 miljoen (23 miljoen euro) voor de ontwikkeling van alternatieven voor de cocateelt.

Lichtend Pad

Er is ook in bijna 28 miljoen dollar (20 miljoen euro) militaire hulp voorzien, maar dat geld is niet voor drugsbestrijding bestemd aangezien het Peruaanse leger officieel niet tegen drugshandelaars vecht.

Het Peruaanse leger heeft meer Amerikaanse steun gevraagd omdat het twee restanten van de terreurgroep Lichtend Pad bestrijdt, in de vallei van de rivieren Apurimac en Ene (VRAE) en in Huallaga, de belangrijkste productiecentra voor coca en cocaïne in Peru.

Maar Kerlikowske zei dat de VS momenteel niet van plan zijn meer middelen vrij te maken voor samenwerking met Peru in de strijd tegen drugs in het algemeen en voor militaire hulp in het bijzonder. “Alvorens de middelen voor drugsbestrijding te verhogen, is het relevanter informatie uit te wisselen en gezamenlijk operaties tegen drugs uit te voeren in drugsproducerende landen en drugsconsumerende landen. Zoals minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gezegd heeft, is de strijd tegen drugs een gedeelde verantwoordelijkheid en ieder moet zijn deel doen. De drugshandel trekt zich niets aan van landen of grenzen; daarom moeten we samen een antwoord bieden, en ons aandeel, dat niet enkel economisch van aard is, is zeer aanzienlijk.”

WikiLeaks

In december waren via WikiLeaks telexen van de Amerikaanse ambassade in Lima bekend geraakt waarin er bij Washington op werd aangedrongen het Peruaanse leger meer middelen te geven voor zijn strijd tegen Lichtend Pad, vooral in de VRAE-regio. De telexen hadden het over een “groeiende bedreiging” als gevolg van de nauwe banden tussen Lichtend Pad en de drugshandel.

Kerlikowske maakte tijdens zijn bezoek aan Lima duidelijk dat hij dat standpunt niet deelde. “Een aanzienlijk deel van de strategie van de regering-Obama is het smeden van internationale allianties tussen landen die drugs consumeren, drugs produceren en als doorvoerhaven dienen. We moeten de bereidwilligheid versterken van landen die op de een of andere manier getroffen zijn door de drugshandel.”

Nog volgens Kerlikowske betekent de drugshandel geen bedreiging voor de binnenlandse veiligheid van Peru.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.