Gebrek aan hygiëne oorzaak ziekte door varkensbacterie

De manier waarop in Oost-Azië landbouw wordt bedreven, ligt opnieuw onder vuur nu in China al 34 mensen zijn overleden aan een ziekte die veroorzaakt wordt door een varkensbacterie. De uitbraak van de ziekte laat zien dat de hygiëne op varkensbedrijven te wensen overlaat, zegt Juan Lubroth van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in Rome.


De bacterie in kwestie, de streptococcus suis, heeft zich nog nooit eerder zo gedragen, zegt Lubroth. Het grote aantal besmettingen is erg ongewoon. Hij wil echter niet alle schuld schuiven op de Chinese boeren in de getroffen zuid-westelijke provincie Sichuan schuiven. In geen enkel land ter wereld is het perfect geregeld als het gaat om bioveiligheid.

Meer dan 150 mensen raakten besmet met de bacterie die normaal gesproken alleen bij varkens voorkomt. Vierendertig mensen zijn inmiddels overleden. Nog ongeveer 25 patiënten verkeren in kritieke toestand. Bij mensen gaat de ziekte gepaard met hoge koorts, misselijkheid, braken en bloedingen. Volgens het Chinese ministerie van Gezondheidszorg kan de ziekte alleen op mensen worden overgedragen bij het slachten of verwerken van besmette varkens. De ziekte zou niet van mens op mens overgaan.

De mysterieuze ziekte toont opnieuw aan hoe belangrijk het is dat op boerderijen hygiënisch gewerkt wordt, zegt Lubroth. Die boodschap klonk ook al tijdens een internationale conferentie die deze maand werd gehouden over een andere dierziekte die op mensen oversprong, de vogelpest. Tijdens die conferentie in Kuala Lumpur werd gepleit voor een grondig onderzoek naar de manier waarop in de getroffen gebieden landbouw wordt bedreven. Om de kans op verspreiding van vogelpest te verkleinen, werd onder meer aanbevolen om verschillende soorten pluimvee gescheiden te houden en het contact tussen mens en dier zoveel mogelijk te beperken. Ook werd gesproken over voorlichting aan boeren en hun families, zodat ze risicogedrag zoveel mogelijk kunnen vermijden.

Deskundigen in Oost-Azië wezen al eerder op het gevaar van de versmarkten die in veel landen worden gehouden. Op die markten worden dieren ter plaatse geslacht. Deze markten vergroten de kans dat mensen in contact komen met bloed, uitwerpselen of karkassen van besmette dieren, zei Joseph Domeneck, hoofd van de veterinaire afdeling van FAO tijdens de conferentie.

Het vogelgriepvirus, dat begin 2004 uitbrak in Zuidoost-Azië, is nog steeds niet onder controle. In Vietnam, het epicentrum van de uitbraak, overleden deze week opnieuw twee mensen aan de ziekte. Het ging om een 24-jarige man en een 26-jarige vrouw. Een week daarvoor vielen in Indonesië de eerste doden als gevolg van de vogelgriep. Jakarta maakte ook melding van twee nieuwe, verdachte gevallen. De Indonesische autoriteiten hebben aangekondigd de bioveiligheidsvoorschriften aan te zullen scherpen. Het totaal aantal doden als gevolg van de vogelgriep in Zuidoost-Azië en delen van Noordoost-Azië, inclusief China, staat nu op zestig.

In 2003 werd Azië ook al getroffen door een dierziekte die op mensen oversprong. Het ging toen om de longaandoening SARS, die zijn oorsprong had in Zuid-China. Aan dat zeer besmettelijke virus stierven wereldwijd 774 mensen. Lubroth zegt blij te zijn met de Chinese openheid over de varkensbacterie. Bij de uitbraak van SARS probeerde de regering de zaak maandenlang in de doofpot te houden. Dat China nu sneller met informatie komt, is in ieder geval een welkome ontwikkeling, zegt hij. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.