G8 zal klimaatverandering niet tegenhouden

Verwacht niet te veel van de G8-top voor wat de klimaatverandering aangaat. De grote industrielanden zijn het niet eens over concrete maatregelen, en zelfs als die er onverhoopt toch komen, zal de aarde nog een hele tijd blijven opwarmen. Dat zegt Rajendra K Pachauri, de voorzitter van het gezaghebbende Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering van de VN.






Groot-Brittannië, het gastland van de G8-top die woensdag begint in het Schotse Gleneagles, heeft van de klimaatverandering één van de twee hoofdthema’s van de bijeenkomst gemaakt. Maar als de leiders van de machtigste landen op aarde beslissen het probleem op de agenda te houden, zou dat al een heel positief resultaat zijn, oordeelt Pachauri. Volgens hem moet er heel veel gebeuren na de top.

Later dit jaar beginnen er in de Verenigde Naties moeilijke onderhandelingen over de toekomst van het Protocol van Kyoto. De eerste fase van dat internationaal verdrag om het broeikasprobleem aan banden te leggen, verplicht de deelnemende industrielanden hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2012 met gemiddeld 5,2 procent te verminderen in vergelijking met 1990. De VS zijn buiten die afspraak gebleven, en de Amerikaanse president George W. Bush heeft al laten weten dat hij in Gleneagles niets zal ondertekenen dat ook maar in de verste verte op Kyoto lijkt.

De Amerikanen eisen dat economisch sterke ontwikkelingslanden als China, India en Mexico ook een rem zetten op hun uitstoot van gassen als CO2 en methaan. De druk op die landen neemt toe om in een eventuele tweede fase van het protocol ook uitstootbeperkingen te aanvaarden. Vorige maand brak Ken Newcombe, de belangrijkste adviseur van de Wereldbank inzake duurzame ontwikkeling, ook een lans daarvoor.

Maar Pachauri ziet er geen reden voor. Historisch gezien zijn het de industrielanden die het probleem hebben veroorzaakt. En per inwoner stoten China, India en andere ontwikkelingslanden maar een fractie van de broeikasgassen uit die de rijke landen in de lucht blazen. Er is dan ook geen basis om China en India hetzelfde regime op te leggen.

Pachauri vindt dat de rijke landen vooral werk moeten maken van de overdracht van technologie die ontwikkelingslanden kan helpen minder broeikasgassen te produceren. Ze kunnen daar investeringen of financiële hulp voor zoeken en ook de uitwisseling tussen onderzoekers en beleidsmakers bevorderen. We moeten een samenwerkingsmechanisme opzetten om dat in de hand te werken, zegt Pachauri.

Volgens de klimaatexpert zullen ook nieuwe maatregelen tegen de klimaatverandering maar een beperkt effect hebben. De klimaatverandering is voorgoed. Zelfs als de wereld heel ambitieuze stappen zet om het teveel aan broeikasgassen te doen verdwijnen, dan nog zorgt de traagheid van het systeem ervoor dat het klimaat blijft veranderen. We moeten op zoek naar manieren om de gevolgen van die veranderingen tegen te gaan. Dat zit ook vervat in het mandaat van de organisatie van Pachauri. De VN richtten het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering op in 1998 om de toenemende informatie over het broeikaseffect en zijn gevolgen te evalueren en mogelijkheden te onderzoeken om die effecten te beperken of ermee te leren leven. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.