Federico Mayor nieuwe voorzitter van IPS

Het internationale nieuwsagentschap Inter Press Service (IPS) heeft de voormalige Unesco-baas Federico Mayor Zaragoza tot voorzitter gekozen. Mayor vervangt Mario Soares, die sinds 2002 de raad van bestuur van IPS voorzat.
Mayor werd in 1934 in Spanje geboren. Van 1987 tot 1999 leidde hij de Unesco, de VN-Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Daarvoor zetelde hij in het Spaanse en het Europees Parlement en was hij minister van Onderwijs en Wetenschap in Spanje.

In 2005 benoemde de toenmalige VN-secretaris-generaal, Kofi Annan, Mayor als co-president van de High Level Group voor de Alliantie van Beschavingen, een initiatief om een dialoog op gang te brengen tussen de belangrijke geloofsgroepen in de wereld.

Volgens Mayor is de rol van een nieuwsagentschap als IPS essentieel bij het streven naar vrede en ontwikkeling in de wereld. “De macht van de media is enorm, en we krijgen veel eenzijdige en partijdige informatie. Het is tijd voor actie en verandering, en om de werkelijkheid te transformeren is diepgaande kennis nodig. Misleidende informatie heeft geleid tot oorlogen als die in Irak. Vrijheid van meningsuiting en pluralisme in de media zijn cruciaal om wereldproblemen als de voedselcrisis te kunnen aanpakken en de weg in te slaan naar de betere wereld waar we van dromen.”

De Uruguayaanse journalist Mario Lubetkin werd verkozen voor een derde termijn als directeur-generaal van IPS. Hij wil IPS verder uitbouwen als een belangrijke leverancier van nieuws over ontwikkeling en internationale relaties en wil ook aandacht blijven besteden aan de effecten van de globalisering, vooral dan vanuit het perspectief van het Zuiden.

IPS heeft een netwerk van 350 journalisten die 150 landen coveren. Dat nieuws wordt wereldwijd verspreid in meer dan 25 talen.

www.ipsnews.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.