EU en Mercosur geven hoop op vrijhandelsakkoord tegen oktober niet op

De EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur kunnen nog voor eind oktober het vrijhandelsakkoord rond hebben waarover ze al negen jaar onderhandelen. EU-handelscommissaris Pascal Lamy en de Braziliaanse Buitenlandminister Celso Amorim, die dit weekend in Brasilia informeel overleg voerden, willen zich daarvoor inzetten.




Er is een goede reden om op eind oktober te mikken. Lamy wordt in november opgevolgd door de Brit Peter Mandelson. De onderhandelaars vrezen dat de vaart die sinds vorig jaar in het moeizame overleg is gekomen, daardoor weer verloren zal gaan.

Op 20 september zullen beide partijen een omvattend aanbod voorleggen met de handelsvoorwaarden die ze elkaar willen toestaan. De hoop is dat alle overblijvende discussiepunten dan in een dertigtal dagen uit de weg kunnen worden geruimd. Het vrijhandelsakkoord zou dan kunnen worden bezegeld op een ministeriële top eind oktober.

Eigenlijk wordt deze week al beslissend: nu moeten de voorstellen worden voorbereid die vanaf volgende week op de onderhandelingstafel komen. De toegevingen waarmee de Mercosur en de EU elkaar tot hiertoe probeerden te lijmen, bleken de tegenpartij nooit tevreden te stellen.

De landen van de Mercosur - Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay - willen in de eerste plaats een betere toegang voor hun landbouwproducten tot de Europese markt. Dat kan door het optrekken van de invoerquota die nu voor veel producten gelden, of via een snelle verlaging van de invoerheffingen. De EU wil dat de Mercosur nog veel meer de weg vrijmaakt voor de invoer van nijverheidsproducten, Europese investeringen, de handel in diensten en Europese mededinging bij overheidsaankopen.

Concrete prioriteiten voor de Mercosurlanden zijn een betere markttoegang voor rundvlees, kippen en varkensvlees. Argentinië verwacht ook meer tarwe, maïs en zuivelproducten naar de EU te kunnen uitvoeren. Samen met Urugauay hoopt het ook eindelijk te kunnen doordringen op de Europese rijstmarkt. Brazilië, de grootste economie binnen het handelsblok, mikt op een verlaging van de heffingen op oploskoffie en een groter quotum voor de invoer van fruit en ethanol. Toegevingen in verband met de export van ethanol zouden in het akkoord kunnen worden opgenomen om het uitblijven van afspraken rond de suikerhandel te compenseren. De Europese Unie is niet van plan haar suikerboeren tegen zich in het harnas te jagen om Brazilië een plezier te doen. Maar ethanol wordt in Brazilië uit suikerriet gewonnen en kan de pil dus vergulden.

In ruil voor toegevingen op landbouwvlak eist de Europese Unie vooral dat Europese industrieproducten vlotter verkocht kunnen worden in de vier Mercosurlanden. Die gingen al zo ver met beloften op dat vlak dat grote ondernemers in de vier landen begonnen te protesteren. Verder eist de EU een betere toegang en garanties voor investeringen in de telecommunicatiesector, het maritiem transport en het bankwezen. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.