EU eist stopzetting kastendiscriminatie

Het Europees Parlement wil samenwerken met India om de kastendiscriminatie in het land te beëindigen. Dat meldt de EU in een rapport over het Free Trade Agreement (FTA) tussen de EU en India.
De kastendiscrimatie is in principe al sinds het ontstaan van de staat in 1947 verboden, maar daar valt tot op heden maar weinig van te merken. De Dalits, een geuzennaam die ze zelf aannamen, worden als kastenlozen nog steeds gediscrimineerd.
De priesterstand werd in het verleden zelfs opgevoed met het idee dat ze zich grondig moesten wassen als de schaduw van een Dalit op hen viel. In 2000 werd het IDSN ( International Dalit Solidarity Network ) opgericht om wereldwijd te ijveren voor een opheffing van kastendiscriminatie.

Ecologisch verval


Een tweede groep mensen die te lijden hebben onder discriminatie zijn de Adivasis. Dat zijn de oorspronkelijk inwoners van het land die leven in isolement met een eigen taal, cultuur en religie. Door de Indiase regering worden ze als primitief omschreven met weinig tot geen contact met buitenstaanders. Het ecologische verval als gevolg van industrialisatie en modernisering zorgt ervoor dat de leefwereld van de Adivasis volledig verstoord wordt.
Het handelsakkoord dat de economische banden tussen India en de EU moet versterken wil nu ook bijdragen aan een beter leven voor deze Indiase outcasts. Naast de economische win-winsituatie moet het akkoord ervoor zorgen dat beide partners ernaar streven dat de voordelen van het FTA verspreid worden over alle lagen van de bevolking.
Ook moeten mogelijke nadelen voor bepaalde groepen als gevolg van het FTA, gemeld worden. Het Europees Parlement maakt zo gebruik van het akkoord om te onderstrepen dat India een oplossing moet zoeken voor de heersende vormen van slavernij en discriminatie.
Ook maakt de EU zich zorgen over het feit dat de Dalits en Adivasis het minst voordeel ondervinden van het streven naar de Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De discriminatie op vlak van huisvesting, onderwijs, gezondheid en werk is voor het arme deel van India nog steeds meer regel dan uitzondering.
India moet een oplossing zoeken voor de heersende vormen van discriminatie en slavernij.
Op zondag 17 mei organiseert Vrouwen in het Zwart in Kesselo een spaghettimaaltijd waarvan de opbrengst integraal gaat naar een fotoreportage over de Dalits in India.
  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.