Dood van honderden kinderen door mazelen "was voorspelbaar"

Experts zijn niet verrast door de dood van honderden Pakistaanse kinderen door mazelen. De vaccinering in het land faalt, zeggen ze.

  • IPS/Adil Siddiqi Een op tien kinderen in Pakistan haalt zijn vijfde verjaardag niet, de meeste als gevolg van ziektes die door vaccinatie te voorkomen zijn. IPS/Adil Siddiqi

“De tragedie zat er aan te komen”, zegt Zulfikar Ahmad Bhutta, een prominent pediater aan de Aga Khan-universiteit in Karachi. De recente dood van meer dan driehonderd Pakistaanse kinderen door mazelen is het gevolg van de falende vaccinering tegen kinderziektes, zegt hij.

Nu wordt slechts 65 procent van de Pakistaanse kinderen ingeënt tegen ziektes. Alleen sommige regio’s zoals Punjab doen beter, zegt het Pakistaanse kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In 2011 waren er in Pakistan 4000 gevallen van mazelen, waarbij 64 kinderen overleden. Vorig jaar steeg dat tot 14.000 gevallen, met 306 overleden kinderen.

De provincie Sindh werd het zwaarst getroffen. Daar stierven 210 kinderen, bijna de helft alleen al in december.

Goedkoop vaccin

De regering is deze maand een massale inentingscampagne begonnen voor kinderen van negen maanden tot tien jaar oud in acht districten van Sindh.

Om mazelen tegen te gaan bij kinderen volstaan twee dosissen van een goedkoop en veilig vaccin dat sinds de jaren 1960 beschikbaar is. Toch blijft de besmettelijke ziekte wereldwijd dodelijke slachtoffers maken, zegt de WHO.

In 2010 veroorzaakte mazelen de dood van 139.300 mensen. Maar vaccinatie heeft het dodental tussen 2000 en 2010 met drie kwart doen dalen.

Pakistan is een van de tien landen die samen goed zijn voor bijna twee derde van alle niet ingeënte kinderen ter wereld. De andere negen zijn India, Nigeria, DR Congo, Oeganda, Ethiopië, Afghanistan, Kenia, Niger en Mozambique.

Volgens het VN-kinderfonds Unicef haalt een op tien kinderen in Pakistan zijn vijfde verjaardag niet, de meeste als gevolg van ziektes die door vaccinatie te voorkomen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.