Mexicanen zeer ongerust over hoge kwikconcentraties

Hoge kwikconcentraties in het zuiden van Mexico maken de plaatselijke bevolking zeer ongerust. Volgende week moet in Genève een internationaal verdrag tegen kwikvervuiling tot stand komen.

In het bekken van de rivier Coatzacoalcos, in de zuidoostelijke deelstaat Veracruz, is kwik alomtegenwoordig. Via petrochemische fabrieken en raffinaderijen komt de toxische stof in de lucht en in het water terecht.

Een studie die deze week is gepubliceerd, geeft aan dat de kwikconcentratie in het haarstalen van plaatselijke inwoners 1,7 keer hoger ligt dan wat het Amerikaanse milieuagentschap EPA als aanvaardbaar beschouwt.

“De mensen zijn ongerust en vragen dat er iets gebeurt”, zegt Isaúl Rodríguez, hoofd van de Vereniging van Ecologische Producenten Tatexco, die 2500 mensen groepeert. “De mensen vragen zich af of ze gaan sterven, of er wat gaat gebeuren, of er een medische oplossing gezocht gaat worden”, zegt Lorenzo Bozada, directeur van de organisatie Ecologie en Duurzame Ontwikkeling in Coatzacoalcos.

Verdrag tegen kwikvervuiling

Volgende week vindt in Genève de laatste onderhandelingsronde plaats voor een internationaal verdrag tegen kwikvervuiling. Wetenschappers en activisten vrezen dat het verdrag niet ver genoeg zal gaan.

Het Mexicaanse rapport maakt deel uit een van internationaal onderzoek van het Internationaal Netwerk voor de Eliminatie van Persistente organische vervuilende stoffen (IPEN) en het Amerikaanse Onderzoeksinstituut voor Biodiversiteit (BRI).

De onderzochte zone in het zuiden van Mexico beslaat 25 gemeenten, met een bevolking van bijna twee miljoen mensen. Een deel van de bevolking leeft van visserij, veeteelt en maïs-, pompoen- en fruitteelt.

Raffinaderij

In Minatitlán, aan de oever van de Coatzacoalcos, bevindt zich staatsraffinaderij General Lázaro Cárdenas, die 285.000 vaten ruwe olie per dag produceert. In Coatzacoalcos, een gemeente die naar de rivier genoemd is, is ook Petroquímica Pajaritos actief, eveneens een staatsbedrijf, waarin kwik wordt verwerkt.

“De Mexicaanse overheid is zwak”, zegt Fernando Bejarano, directeur van het Analyse- en Actiecentrum voor Toxische Stoffen en hun Alternatieven (CAATA), dat meewerkte aan het onderzoek. “Er gebeurt geen systematisch onderzoek naar de aanwezigheid van kwik in het land, en kritische zones, zoals dit rivierbekken, worden niet aangepakt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.