Corruptieschandaal tast Lula's populariteit niet aan

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva geniet nu meer steun dan voor het uitbreken van het corruptieschandaal dat zijn regering al langer dan een maand belast. Volgens een recente opiniepeiling vinden zes op de tien Brazilianen dat Lula het goed doet, een stijging met 2,5 procentpunten in vergelijking met een peiling van eind mei.

Zelfs de gehavende regering doet het iets beter dan voor het schandaal. Volgens de peiling die de Nationale Transportfederatie tussen 5 en 7 juli deed uitvoeren, staan iets meer dan vier op tien Brazilianen positief tegenover hun bestuurders. Eind mei lag dat aandeel iets onder de 40 procent.

De regerende Arbeiderspartij (PT) wordt ervan beschuldigd volksvertegenwoordigers van andere partijen te hebben omgekocht om wetten door het parlement te krijgen. Er is ook sprake van malversaties in verscheidene overheidsbedrijven en illegale partijfinanciering. Het schandaal heeft de kop gekost aan José Dirceu, Lula’s rechterhand in de regering, en José Genoino, de voorzitter van de Arbeiderspartij.

Meer dan tweederde van de bevraagde Brazilianen gelooft dat de beschuldigingen aan het adres van de Arbeiderspartij waar zijn. Maar amper een derde denkt dat Lula op de hoogte was van de omkooppraktijken.

Lula blijft het beste scoren in de peilingen rond de presidentsverkiezingen van 2006. Zijn naaste concurrent is de burgemeester van Sao Paulo, José Serra, ook in 2002 de belangrijkste tegenstander van Lula. In de peiling van de Nationale Transportfederatie haalt Lula 37 en Serra 19 procent.

De Braziliaanse president heeft drie politici van de Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB) in zijn regering gehaald om te kunnen blijven rekenen op de steun van de parlementsleden uit die partij. Maar de belangrijkste uitdaging voor Lula is de geloofwaardigheid van zijn eigen partij te herstellen. Daarbij moeten de drie PT-ministers helpen die Lula uit de regering heeft gezet om plaats te maken voor bondgenoten. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.