Chinese Indiaweek wordt nieuw hoogtepunt in paringsdans Aziatische reuzen - analyse

Commentatoren in China zijn de laatste tijd ongewoon opgewonden over de kansen die engere relaties met India bieden. Zonder samenwerking tussen India en China blijft de droom van een Aziatische eeuw een holle frase schreef onlangs de ‘China Economic Times’, een uitgave van de Chinese Staatsraad. De komende weken staat het grote buurland extra in de kijker in China: volgende maandag gaat in Peking en Shanghai een grote Indiase handels- en industriebeurs van start.


China en India zijn traditioneel rivalen, en de onderlinge grensconflicten leidden in 1962 zelfs tot een oorlog tussen de twee regionale grootmachten. Ook de economische relaties tussen de twee landen met samen 2,3 miljard consumenten blijven voorlopig beperkt. Maar het ijs raakte de voorbije jaren gebroken, en sinds het bezoek van de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee aan Peking in juni lijkt de toenadering steeds sneller te gaan.

Chinese academici en politici beginnen oog te krijgen voor de brede waaier van gelijklopende belangen die India en China delen. Zowel China als India willen koste wat kost de sociale vrede in eigen land bewaren en streven naar vrede en stabiliteit in de hele regio - dat zijn immers essentiële voorwaarden voor de ontwikkeling van hun economie. Beide landen maken zich zorgen over de almacht van de VS en de unilaterale tendensen in dat land; ze streven naar een multipolaire wereldordening en hebben het gewicht om die visie kracht bij te zetten.

De wereld kreeg in september een indrukwekkende illustratie van wat de samenwerking tussen India en China vermag. Op de Wereldhandelstop voerden de twee landen een groep van ontwikkelingslanden aan die de een einde maakten aan de manier waarop de industrielanden de organisatie vroeger altijd naar hun hand hebben gezet. Als India en China het eens blijven, zijn er ‘incontournable’. Beide landen zijn bijvoorbeeld tegen pogingen om de internationale handel te onderwerpen aan duidelijke sociale en milieunormen - de kans is dan ook bijzonder klein dat dergelijke afspraken er gauw komen.

India en China blijven grote concurrenten. Het zijn allebei kernmachten met een massale bevolking, die bijna automatisch naar een dominante positie in Azië streven. India ergert zich aan de goede relatie tussen China en Pakistan, en Peking zit verveeld met het onderdak dat India biedt aan de Tibetaanse elite. Beide landen maken ook een snelle economische ontwikkeling door, wat maakt dat er geen grens staat op hun commerciële en technologische ambities. Ze hebben bijvoorbeeld allebei plannen in de ruimte. China wil binnen 20 jaar een man op de maan zetten en een ruimtetuig naar Mars sturen. De Indiase ruimtevaartorganisatie wil tegen 2007 een raket naar de maan sturen.

Waarschijnlijk is het de economische samenwerking die het concurrentiedenken tussen de twee regionale grootmachten langzaam zal moeten helpen afvlakken. De handel tussen China en India bedroeg vorig jaar 5 miljard dollar - nog geen indrukwekkend cijfer, maar het stijgt wel snel. Tegen 2005 zou er een verdubbeling inzitten van het huidige handelsvolume. Tot dusver hebben ook nog maar 15 grote Chinese bedrijven investeringen in India. Omgekeerd hebben Indiase ondernemingen niet meer dan 71 investeringsprojecten lopen in China. De ambitieuze Indiaweek die op 13 oktober in Peking en Sjanghai begint, moet daar verandering in brengen. Grote Indiase bedrijven stellen zich voor, terwijl zakenmensen uit de twee landen zich beter kunnen leren kennen in de marge van een hele rij seminars.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.