Chávez voelt zich bedreigd en breidt wapenarsenaal uit

Russische geweren en helikopters, vliegtuigen uit Brazilië, Spaanse korvetten en Chinese uniformen: het lijstje met nieuwe Venezolaanse legeraankopen is lang. De Venezolaanse president Hugo Chávez steekt het leger niet zomaar in het nieuw: hij waarschuwt dat de VS hem willen vermoorden en het land willen binnenvallen.

De totale factuur voor de nieuwe wapens die Venezuela recent heeft besteld of op het oog heeft, kan oplopen tot meer dan 1,5 miljard euro. Dat is giswerk, want het nieuws over de uitbreiding van het Venezolaanse wapenarsenaal komt beetje bij beetje naar buiten. Het begon met een bestelling van 100.000 Russische kalasjnikovs van het type AK-103 en AK-104. Die moeten de Belgische FALs vervangen die het Venezolaanse leger al veertig jaar gebruikt. Uit Rusland komen ook 44 MI-17 en MI-35 helikopters. De Venezolaanse media speculeren dat hun regering bovendien ook Russische Mig-29 jachtvliegtuigen wil aankopen.

China, dat het Venezolaanse leger al laarzen had geschonken, mag nu uniformen leveren en misschien ook een communicatiesatelliet. Die kan echter ook nog uit Rusland of Oekraïne komen, verklaarde Chávez. In Brazilië schaft de Venezolaanse president vliegtuigen aan. Venezuela heeft al 20 Braziliaanse Tucano’s in gebruik, toestellen die dienen voor trainings- en patrouillevluchten. Het wil nu ook een vloot van Supertucano’s, die verkenningsopdrachten kunnen uitvoeren en lucht-grondgevechten kunnen aangaan.

De Spaanse pers meldt dat Venezuela met Madrid onderhandelt over de aankoop van vier met raketten uitgeruste korvetten en zes C-295 transportvliegtuigen.

Venezuela voelt zich niet veilig. De traditioneel moeilijke relaties met buurland Colombia zijn net wat verbeterd, maar de verbale confrontatie met de Verenigde Staten spitst zich weer toe. In zijn wekelijkse radio- en tv-programma ‘Aló presidente’ liet Chávez zich zondag ontvallen dat de Noord-Amerikaanse regering een vijandelijke actie tegen Venezuela voorbereidt”. Ze zijn mijn dood aan het plannen in Washington, voegde hij er nog aan toe. Die moord zou tot chaos kunnen leiden, en daarop zouden de VS Venezuela kunnen binnenvallen.

De Venezolaanse regering beweert dat er geen sprake is van overdreven aankopen - de nieuwe wapens moeten vooral dienen om oude wapensystemen te vervangen en om sommige eenheden efficiënter te maken. Zo zien de VS het niet. Roger Noriega, de Amerikaanse adjunct-minister voor Buitenlandse Zaken voor het westelijk halfrond, uitte al kritiek op de Venezolaanse bestelling van 100.000 kalasjnikovs. De VS begrijpen niet hoe Venezuela met een leger van 35.000 manschappen 100.000 geweren nodig heeft, zei Noriega. De Amerikaanse regering maakt zich volgens hem zorgen dat sommige van die wapens in handen zullen vallen van criminele en irreguliere groepen die actief zijn in (Latijns-) Amerika. Dat is een verwijzing naar de vermeende goede relaties tussen Venezuela en de linkse guerrillabewegingen in Colombia. Maar volgens het Internationaal Instituut voor Strategische Studies in Londen heeft Venezuela wel degelijk 82.000 man onder de wapens.

De Venezolaanse vice-president José Vicente Rangel schoot meteen terug. Misschien zouden de VS geen protest aantekenen als we de wapens bij hen kochten, verklaarde hij. De Venezolaanse informatieminister Andrés Izarra oordeelt dat de kritiek kadert in een campagne van interventie. Hij beschuldigde ook Amerikaanse kranten en tv-zenders ervan gefingeerde banden tussen Caracas en de Colombiaanse guerrilla naar voren te brengen.

Colombia stelt zich veel verzoenender op dan de VS, al zat het er in januari nog bovenarms op tussen Bogota en Caracas nadat de Colombiaanse overheid een Colombiaanse rebel uit Caracas had laten ontvoeren en naar Colombia brengen. De Colombiaanse buitenlandminister Carolina Braco verklaarde over de plannen van Venezuela om korvetten aan te kopen in Spanje dat ze de indruk had dat die aan een interne nood beantwoorden. (PD/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.