Braziliaanse regering nog niet uitgeteld

De schandalen die de regering van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva al weken achtervolgen, moeten niet fataal uitdraaien voor de bewindsploeg, zeggen opiniepeilers. De populariteit van de regering is gedaald, maar president Lula heeft met zijn sociaal en economisch beleid voldoende krediet opgebouwd om de affaires te overleven.


Lange tijd geloofde Dircilea da Silva Vieira, een 48-jarige beheerder van een appartementencomplex in Rio de Janeiro, de beschuldigingen aan het adres van de president niet. Maar nu wel. Sinds de oprichting in 1980 stemt ze al op de Arbeiderspartij (PT), maar ik stem nooit meer op Lula of de PT, zegt ze. Veel van haar vrienden denken er hetzelfde over, voegt ze eraan toe.

Helio Dutra gelooft nog steeds in Lula, maar geeft toe dat er rotte appels in de partij zitten. Dutra werd minister van Sport in Belo Horizonte, de hoofdstad van de zuidelijke staat Minas Gerais, toen de PT daar in 1990 de plaatselijke verkiezingen won. Iedereen maakt fouten, of dat nu in de politiek, religie of elders is. De PT moet de arrogantie van de macht overwinnen en terugkeren naar haar ethische en politieke principes, zegt Dutra.

De partij, die zichzelf graag presenteert als verdediger van de moraal, probeert nu een parlementair onderzoek naar beschuldigen van corruptie te voorkomen. De beschuldigingen worden gesteund door diverse bewijzen en getuigenissen. Eén van de belangrijkste klokkenluiders, parlementariër Roberto Jefferson, is zelf echter ook niet brandschoon. Jefferson, oud-voorzitter van de Braziliaanse Arbeiderspartij (PT), beschuldigde de PT drie weken geleden van het omkopen van wetgevers van twee conservatieve partijen om zo voldoende steun in het Congres te krijgen. Jefferson is zelf verwikkeld in een omkoopschandaal bij de staatspostbedrijf. PT-voorzitter José Genoino en Lula’s oud-stafchef José Dirceu ontkennen de beschuldigingen van Jefferson. Desondanks heeft Dirceu als verantwoordelijke voor betalingen aan volksvertegenwoordigers, vorige week zijn ontslag ingediend.

Het nieuwe schandaal doet geen goed aan de toch al dalende populariteit van Lula en zijn regering. In de laatste opiniepeiling, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Sensus, zegt 39,8 procent van de ondervraagden nog positief te staan ten opzichte van de regering. Een maand eerder was dat nog 41,9 procent.

Uit andere opiniepeilingen blijkt ook dat de bevolking minder vertrouwen heeft in de regering, maar de schade is minder dan voorspeld, zegt directeur Ricardo Guedes van Sensus. Hij denkt dat de regering nog wel wat krediet heeft, omdat er meer nieuwe banen worden gecreëerd dan waar de bevolking, die niets verwacht op had gerekend. De Braziliaanse regering riep ook een sociaal programma in het leven dat meer dan zes miljoen Braziliaanse gezinnen maximaal 40 dollar per maand aan inkomenssteun geeft.

Voor het eerst in een Sensus-onderzoek noemden Brazilianen ‘corruptie’ de belangrijkste reden om ‘niet trots’ op hun land te zijn. In eerdere peilingen noemden de ondervraagden in de eerste plaats ‘geweld’ en in de tweede plaats ‘armoede’. Iets meer dan 27 procent van de ondervraagden koos ditmaal voor corruptie.

Uit een opiniepeiling van Datafolha, een onderzoeksbureau dat gelieerd is aan de krant Folha de Sao Paulo, bleek onlangs dat 65 procent van de PT-leden gelooft dat de regering corrupt is. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.