“België moet tegenover Congo Italiaans voorbeeld volgen” (Le Potentiel)

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is in Libië zijn excuses gaan aanbieden voor het koloniale verleden en heeft voor vijf miljard dollar aan investeringen beloofd. In de rest van Afrika is dat niet onopgemerkt voorbijgegaan. “Een voorbeeld dat België zou kunnen volgen”, schrijft de Congolese krant Le Potentiel.
Berlusconi trok naar Libië om een streep te trekken onder het verleden en voor eens en voor altijd zijn spijt uit te drukken over de misdaden die werden begaan tijdens de Italiaanse koloniale bezetting van Libië, van 1912 tot 1943. Berlusconi stelde ook voor vijf miljard dollar investeringen in het vooruitzicht, in afbetalingen van 200 miljoen de volgende 25 jaar. Het geld moet dienen voor grote infrastructuurwerken, zoals een autoweg langs de kust tussen Tunesië en Egypte.
In een opiniestuk vindt de in Kinshasa uitgegeven Congolese krant Le Potentiel dat Italië zich met zijn excuses niet heeft “geridiculiseerd”. “Italië en Libië kunnen samen een nieuwe pagina schrijven in hun ‘gemeenschappelijke geschiedenis’ in het kader van een ‘volwassen en verantwoordelijk’ partnerschap.”
“Om de ‘echtelijke scènes’ te vermijden die geregeld het klimaat tussen Kinshasa en Brussel vergiftigen, zou België er goed aan doen het Italiaanse voorbeeld te volgen”, gaat het editoriaal in Le Potentiel verder. “Ook België zou kunnen investeren in infrastructuurprojecten die het zelf opvolgt. Liever dan met geld over de brug te komen en zich verplicht te voelen een inzagerecht uit te oefenen op de Congolese zaken.”
De krant merkt ten slotte op dat de Italianen aan Libië het standbeeld van de Venus van Cyrene teruggeven, een kunstwerk uit de tweede eeuw dat Italiaanse soldaten in 1913 hadden meegenomen. Ze zegt er niet bij of dat als voorbeeld kan dienen voor de Afrikaanse kunstschatten in Belgische musea.
Toenmalig premier Guy Verhofstadt bood in 2000 in Rwanda zijn excuses aan voor de rol die België heeft gespeeld tijdens de genocide in dat land. België heeft zich tegenover de Democratische Republiek Congo nooit formeel voor de koloniale periode geëxcuseerd.
De Franse president Nicolas Sarkozy zei in 2007 in een fel bekritiseerde rede voor een publiek van studenten in Dakar dat hij het niet wilde hebben over “berouw” en dat hij niet was gekomen “om het verleden te herkauwen, maar om er lessen uit te trekken voor de toekomst”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.