Argentinië heeft ozon-observatorium

Een nieuw observatorium in het Zuid-Argentijnse Patagonië houdt sinds vorige week de dikte van de ozonlaag in de gaten. Het is een primeur voor Latijns-Amerika.

De gevoelige meetapparatuur is opgesteld in een luchtmachtbasis op 15 kilometer van Río Gallegos, één van de grootste steden in Patagonië. Boven het zuiden van Argentinië wordt de ozonlaag soms angstwekkend dun. Dat is vooral het geval tijdens de lente, die daar in september begint. Volgens projectleider Eduardo Quel kan het observatorium meer nauwkeurige meetresultaten opleveren dan bewegende satellieten.

Het observatorium kwam er dankzij de steun van de Japanse ontwikkelingssamenwerking. De Argentijnse wetenschappers meten de dikte van de ozonlaag met laserstralen. De gegevens gaan naar het Internationaal Netwerk voor de Detectie van Veranderingen in de Stratosfeer. Daar komen nu al meetresultaten van stations op de Zuidpool en in het noordelijk halfrond samen.

De wetenschappers in Río Gallegos zullen ook gegevens verzamelen over het broeikaseffect en de luchtvervuiling meten.

De ozonlaag is een onderdeel van de stratosfeer, die zich uitstrekt van 15 tot 35 kilometer boven het aardoppervlak. De ozon in die hoge luchtlagen houdt een groot deel van de ultravioletstraling tegen die schadelijk is voor levende wezens. De beruchte gaten die de voorbije decennia ontstonden boven de poolgebieden doen planten slechter groeien en kunnen bij mensen kanker en oogkwalen veroorzaken.

De productie en het gebruik van ozonvreters als CFK’s en methylbromide is sinds 1987 internationaal aan banden gelegd, maar wetenschappers gaan ervan uit dat de aantasting van de ozonlaag pas halverwege deze eeuw onder controle zal zijn. De voorbije jaren lijkt de ozonlaag niet verder achteruit te gaan, maar er kan een terugslag komen als sommige landen weer meer ozonvreters gaan gebruiken. Dat gevaar is reëel omdat de vervangproducten duurder zijn en soms technische problemen opleveren. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.