Annan niet geneigd VN-personeel naar Irak te sturen

Het aanhoudende geweld - met dinsdag opnieuw 50 burgerslachtoffers bij een aanslag in Bagdad - weerhouden de VN van een terugkeer naar Irak. Ondanks druk van de Verenigde Staten wil Annan geen personeel meer verliezen.

“Meer VN-personeel is onmogelijk zolang de veiligheid in Irak niet verbetert”, zegt ambassadeur Ashraf Jehangir Qazi, de speciale gezant van de Verenigde Naties in Irak. Hij kwam gisteren naar New York om uit te leggen waarom de VN slechts in minimale aantallen aanwezig willen zijn in Irak.

Zoals bekend trokken de VN in augustus meer dan 1000 van hun personeelsleden terug nadat een bomaanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad 22 doden maakte. Een van hen was ondersecretaris-generaal Sergio Viera de Mello. De UNAMI-vredesmacht telt nu nog amper 30 personeelsleden in Bagdad, en zij komen niet uit de zwaar beveiligde Groene Zone. Hun actieradius is te klein om voldoende invloed uit te oefenen op de Iraakse politiek, zo gaf Qazi toe.

De VN-Veiligheidsraad riep in juli de 191 lidstaten op om troepen te leveren voor een beschermingsmacht voor het VN-personeel. Geen enkele lidstaat bleek tot nu toe bereid om die troepen te leveren. Een voorstel van Saudi-Arabië om een pan-Islamitische troepenmacht te sturen, stierf een stille dood. De VN praten met potentiële kandidaten, maar er is nog geen akkoord, vult VN-woordvoerder Fred Eckhard aan.

Los van de logistieke problemen gelooft Qazi dat de Iraakse problemen uiteindelijk enkel politiek kunnen opgelost worden. Die visie staat lijnrecht tegenover de militaire oplossing waaraan de Amerikaanse regering vasthoudt. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.