Amerikaanse crisis slaat toe in Mexico

De Mexicaanse economie wankelt door de financiële crisis in de Verenigde Staten. De export stokt, de werkloosheid stijgt, migranten sturen minder geld naar huis, openbare investeringen worden op ijs gelegd en ook bedrijven trekken de handrem aan.
Mexico had al problemen, en die kunnen alleen groter worden door de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten in de VS en de weerslag daarvan op het Amerikaanse bedrijfsleven. Mexico maakt sinds 1994 samen met de VS en Canada deel uit van de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone en is voor ongeveer 90 procent van zijn buitenlandse handel afhankelijk van de VS.

Geen nieuwe Tequilacrisis



Experts verwachten niet dat Mexico voor een herhaling staat van de Tequilacrisis van december 1994. Mexico moest toen de koppeling van de peso aan de dollar opgeven, waarop de Mexicaanse munt binnen een week meer dan twee derde van zijn waarde kwijtspeelde. De Mexicaanse economie kreeg een zware klap, en de crisis sloeg in 1995 ook over naar Zuid-Amerika en zelfs naar Azië.
Toch gingen ook de voorbije weken sommige wijzertjes in het rood. Mexico ging uit van een economische groei van 3,5 procent dit jaar, maar nu is die voorspelling bijgesteld tot twee procent of minder. Naar Latijns-Amerikaanse normen is dat een ondermaatse prestatie.

De Mexicaanse export van industriegoederen kromp in augustus met 3,8 procent, een eerste daling sinds 2003. Mexicaanse migranten, van wie het merendeel in de VS woont, stuurden in juli 6,9 procent minder geld naar huis, de grootste achteruitgang sinds 2000. Dergelijke overschrijvingen uit het buitenland zijn de op één na belangrijkste bron van buitenlandse inkomsten voor Mexico. Verwacht wordt dat dit de daling de binnenlandse consumptie en de bouwactiviteit zal aantasten, en daarmee ook de werkgelegenheid.

De Mexicaanse regering zegt dat er geen reden is tot paniek. De inflatie blijft laag en ook andere macro-economische indicatoren zijn goed, zegt ze. De Mexicaanse beleidsmakers blijven er ook van uitgaan dat de Amerikaanse economie in 2009 weer voorspoedig zal groeien.

Mexico heeft gewoon geen manoeuvreerruimte om de gevolgen van een zware economische crisis in de VS te verzachten
Weinig manoeuvreerruimte



Maar niet iedereen is daar even gerust in. De Confederación Patronal, het belangrijkste werkgeversverband, lanceerde onlangs een oproep om de overheidsuitgaven en vooral de investeringen in infrastructuur op te schroeven om zo de neergaande conjunctuur tegen te gaan. De regering was van plan om daarvoor vanaf 2007 in zes jaar tijd 177 miljard euro uit te geven, maar dat elan lijkt sterk afgezwakt. “Mexico heeft gewoon geen manoeuvreerruimte om de gevolgen van een zware economische crisis in de VS te verzachten”, zegt Jorge Mattar, de Mexico-expert van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben van de VN.

De krapte op de geldmarkt speelt Mexico parten. Het Mexicaanse ministerie van Transport gaf al toe dat het aanbestedingen voor de aanleg van wegen, havens en een luchthaven heeft uitgesteld. “We moeten voorzichtig zijn gelet op de situatie op de financiële markten”, legde minister van Transport Luis Téllez uit.

Mexicaanse banken hebben aangekondigd dat ze de voorwaarden voor hypotheekleningen zullen verstrengen, wat de verkoop en de bouw van huizen kan afremmen. Minstens vier Mexicaanse bedrijven hebben intussen hun beursgang uitgesteld omdat beleggers de hand op de knip houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.