Aloë vera doet wonderen voor Congolese boeren

De boeren van Beni in het oosten van Congo hebben de weldaad van aloë vera in Chinese middeltjes ontdekt. Nu wordt de geneeskrachtige plant massaal geteeld rond Beni. De producenten verwerken de bladeren tot cosmetica, siroop en sap en dringen daarmee vlot hun Chinese concurrenten van de markt.
In de omgeving van Beni in de provincie Noord-Kivu strekken de velden met aloë vera zich uit zo ver het oog reikt. Toch is de teelt nieuw voor de streek. De massale invoer van de producten van het Chinese bedrijf Tianshi vanaf 2000 zette landbouwkundigen en biologen uit de regio aan het denken. Verzorgingscrèmes, shampoos, lotions, tandpasta, scheerschuim en middeltjes tegen aambeien deden het erg goed op de lokale markt. “We ontdekten dat het merendeel van die producten gemaakt wordt op basis van aloë vera, een plant die ook bij ons groeit”, legt apotheker Kato Ndako uit. “We hebben onze landbouwers aangezet om de plant te telen, waarna we zelf met de verwerking zijn gestart.”
Ook de Congolese verzorgingsproducten met aloë vera bleken een succes. Daardoor nam het aantal telers een hoge vlucht. De afgelopen vier jaar steeg hun aantal van 1.000 naar bijna 5.500, verklaart Jule Katoto, hoofd van de dienst Plattelandsontwikkeling van Beni.
De landbouwers hebben zich sinds 2007 verenigd in een coöperatie (COOPEVAC), die de teelt van het gewas bij de dorpelingen promoot en hen uitlegt hoe de verwerking ervan gebeurt. De landbouwkundigen van de vereniging helpen de boeren de bodem goed voor te bereiden. Hoewel het om een vetplant gaat, heeft aloë vera een beetje water nodig om te ontkiemen. De plant gedijt het best in een zanderige ondergrond.
In ideale omstandigheden krijgt aloë vera stevige bladeren tot bijna een 1 meter lang, die een doorschijnende gel bevatten. “Een stengel krijgt ongeveer 12 bladeren van zo’n 1,2 kg die op de markt aan 280 Congolese frank (35 eurocent) verkocht worden”, vertelt Charles Ifupa Mwangole, die verantwoordelijk is voor de plantages in Beni.

Wondermiddel


Volgens het nationale koffiebureau in Beni telt de omgeving van de stad momenteel meer dan 200.000 aloë vera-planten. COOPEVAC koopt de bladeren van de boeren en maakt er zeep, zalf, sap en siroop van, producten die vlot de deur uitgaan in Beni en omstreken. Tianshi moet steeds meer marktaandeel prijsgeven.
In de straten van Beni plukken ook de inwoners de vruchten van de plant. “Sinds ik de pommade op basis van aloë vera gebruik, is mijn reumapijn verdwenen”, getuigt de zeventiger Pierre Katemulo, die zich herinnert dat de dorpelingen vroeger hun vee verzorgden met de substantie.
“Siroop of sap van aloë vera helpt verteren en is een uitstekend voedingssupplement dat de darmwerking bevordert. Het reinigt je vanbinnen uit en verwijdert afvalstoffen en bacteriën”, klinkt de aanbeveling van Maurice Muhangi, een vertegenwoordiger van de dienst Plattelandsontwikkeling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.