Verbale oorlog in Congres van El Salvador

De poging om in het salvadoraanse congres de militaire actie op 31 mei van Israël tegen een humanitaire vloot te veroordelen liep uit op een verbale oorlog tussen de volksvertegenwoordigers van ARENA en FMLN.
Terwijl specialisten uit Israël in de Nationale Raad voor de Openbare Veiligheid een cursus beëindigden om een oplossing te vinden voor het groeiende geweld in El Salvador, voerden linkse en rechtse congresleden een verbale oorlog. De reden was de aanval van een Israëlisch commando tegen een humanitaire vloot die hulp bracht naar de door Israël bezette Gaza strook.
De linkse FMLN partij vroeg donderdag 3 juni aan het Congreso om zich uit te spreken de aanslag van Israël.
Jorge Handal, volksvertegenwoordiger van het FMLN en van palestijnse origine, veroordeelde het militaire optreden van Israël en zei dat het argument van “wettelijke zelfverdediging” onaanvaardbaar is omdat de aanval van Israël zich voordeed op 65 mijl van de kust van Israël en dus in internationaal wateren. Handal vroeg om een veroordeling door het Congres die dan aan de diplomaten van de verschillende landen zou afgegeven worden.
Dat was tegen het zere been van de uiterst rechtse partij ARENA.
Margarita Escobar, een tijdje minister van Buitenlandse Zaken tijdens de vorige regering was van mening dat haar parij tegen het geweld is “van waar dit ook komt” maar vergat te spreken over de aanvan van Israël. Ze wist ook nog dat wat het FMLN vraagt, alleen in handen is van de Veiligheidsraad van de VN.
“Het is onvoorzichtig als ons Congres zich uitspreekt over zo’n complexe zaak”, zei ze nog. En, de regering van Mauricio Funes (links) had deze aanval al veroordeeld, “waarom moet het Congres dat nog eens overdoen?” vroeg ze zich af.
Haar collega, Carmen Calderón de Escalón, zei dat “het enige wat het Congres kan doen is iedereen aan sporen om de vrede in het Midden Oosten te bewerken”.
Lorena Peña, van het FMLN, vond dat het niet juist is dat het Congres zich niet zou kunnen uitspreken omdat de regering dat al heeft gedaan.
Toen in juni 2009 de militairen van Honduras via een staatsgreep de president van Honduras het land uitzetten heeft het Congres zich wel uitgesproken om de agressie tegen een volksvertegenwoordiger van de Christen Democraten aan te klagen. (De Christen Democraten in El Salvador zijn een partij die voortdurend ARENA heeft gesteund, dus ARENA vond het toen wel goed omdat het de partij van een bondgenoot betrof). Erger nog, het Congres betaalde een publicatie van een hele pagina in de kranten om dit te veroordelen. “Waarom wil ARENA dat nu niet?” vroeg ze zich af.
Sigfrido Reyes, volksvertegenwoordiger van het FMLN en vice voorzitter van het Congres, zei dat het hier niet ging om een veroordeling van de Staat Israël, maar van een “wilde, onrechtvaardige en crimínele daad. Het gaat om mensenrechten”. Reyes zei ook nog dat de aanval van het Israëlisch leger een misbruik is en een uitdaging van de internationale gemeenschap onder een “zogezegd goddelijk mandaat”. Het enig goddelijk mandaat dat ik uit de bijbel ken, zei Reyes is “Ge zult niet doden”.
Dat was olie op het vuur. “Als ik Sigfrrido Reyes zo hoor praten over niet doden, wil ik toch zeggen dat wij, christelijke congresleden van ARENA, nooit iemend gedood hebben”, zei Calderón de Escalón.
Het debat verandere ineens in een christelijke oproep. “God zegene alle volksvertegenwoordigers” wist Misael Serrano, duidelijk van een of ander christelijk secte.
“Ik wil een bijbelse bezinning houden. Daarin wordt gezegd ‘Zalig zijn degenen die bidden voor de vrede in Israël’”. “Ik ben er trots op dat we de vlag van El Salvador in het Congres hebben en ik ben heel tevreden dat de vlag van het volk van Israël er ook is”.
Maar Alberto Romero van ARENA was wel het toppunt.
Hij deed een mengeling van van alles en nog wat, maar vooral een heftige uitval tegen het FMLN. Hij zei dat hij solidair is met het volk van Gaza dat lijdt, maar toch vroeg hij zich af waarom de congresleden zich ook niet solidair voelden met de vrouwen en kinderen van El Salvador, die sterven door de fouten van het FMLN en president Funes…
“Waarom hebben we het daar niet over?”, vroeg hij aan de congresleden.
Tenslotte zei hij nog dat het hele zaak van de aanval van Israël op de vloot een rookgordijn van het FMLN was om de vergissingen van de reging Funes te verdoezelen. En hij eindigde zijn pleidooi met te verwijzwn naar Onze Lieve Vrouw van Fatima en dat hij er trots op was uit Cojutepeque te komen.
Het congres veroordeelde de aanval van Israël dus niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.