‘Het bedrijfsmodel van olieproducenten doodt ons heden en onze toekomst’

Stop het grootste verraad van het klimaat

Inchy23 / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

De Seven Sisters (zeven zusters), de zeven grote oliemaatschappijen die tussen de jaren veertig en de jaren zeventig de mondiale productie, raffinage en distributie van olie domineerden. Van de Seven Sisters zijn er vandaag door overnames en fusies slechts vier over als zelfstandige bedrijven: ExxonMobil, Chevron, Shell en BP.

Het nieuwe decennium is begonnen met wetenschappers die ons vertellen dat het laatste decennium het heetste was in de geschiedenis van de mensheid. Maar zal het komende decennium eindelijk hoop brengen, een nieuw tijdperk van actie voor de planetaire noodtoestand? Of zal het opnieuw een verloren decennium zijn, het laatste, dat onze generatie zal veroordelen tot het leven op een deels onleefbare planeet?

De gevolgen van de verbranding van fossiele brandstoffen voor het klimaat zijn al langer bekend dan wij in leven zijn, maar de bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken hebben dat herhaaldelijk ontkend en financieren nu nog steeds de twijfel hierover. We bevinden ons nu op een punt waar landen en allerlei besturen over de hele wereld de klimaatcrisis afkondigen. Zelfs het World Economic Forum in Davos, dat deze week van start ging, heeft de klimaat- en milieucrisis uitgeroepen tot de top vijf van risico’s voor het bedrijfsleven.

In plaats van te handelen, gaven ExxonMobil en Shell tientallen jaren lang miljoenen dollars uit aan het zaaien van twijfel.

Het leven op aarde verkeert in een crisis, wetenschappers zijn het erover eens dat we een periode van abrupte klimaatafbraak zijn ingegaan. We zitten in een periode waarin het grootschalige uitsterven is begonnen, door ons eigen toedoen. Waarom stijgt de uitstoot van koolstofdioxide dan nog steeds? Waarom mislukken de internationale klimaatonderhandelingen? Geef de schuld aan diezelfde fossiele brandstoffenbedrijven die aanschuiven aan de diners in Davos.

De vijf grootste beursgenoteerde olie- en gasbedrijven hebben sinds het akkoord van Parijs, vijf jaar geleden, meer dan 1 miljard dollar uitgegeven aan lobbywerk en PR om het beleid ter bestrijding van de klimaatverandering te vertragen, te controleren of te blokkeren. ExxonMobil, ‘s werelds grootste oliemaatschappij, wist al in 1981 van de gevolgen van de klimaatverandering, terwijl Shell, dat ook tot de grootste oliemaatschappijen ter wereld behoort, al in de jaren vijftig van de vorige eeuw op de hoogte was. Maar in plaats van te handelen, gaven ze tientallen jaren lang miljoenen dollars uit aan het zaaien van twijfel. Vandaag de dag doen ze valselijk alsof ze ons wel zouden willen knuffelen.

Het feit dat ze het wisten, dat ze hebben gelogen en dat ze geen actie hebben ondernomen met betrekking tot de ineenstorting van het klimaat, is het grootste generationele verraad dat ooit heeft plaatsgevonden. Van onze generatie en dat van toekomstige generaties. En toch blijven ze meer fossiele brandstoffen aanboren.

We moeten de lobbyisten voor fossiele brandstoffen uit de buurt van politici houden. Ze hebben het huis in brand gestoken, en zijn niet van plan om het vuur te blussen.

Onze politici en samenlevingen handelen nog steeds niet vanuit het besef dat dit een noodsituatie is. We hebben met miljoenen mensen op straat gemarcheerd, tijdens de VN-klimaatbesprekingen spraken we een zaal vol wereldleiders toe. We hebben ontmoetingen gehad met premiers, presidenten en zelfs de paus. We hebben honderden uren lang deelgenomen aan panels en gesproken met journalisten en filmmakers, ook in Davos. We hebben prijzen gekregen voor ons activisme.

Toch wordt het verraad bestendigd omdat rijke en machtige olie-, kolen- en gasbedrijven lobbyen, reclame maken en zelfs de klimaatbesprekingen van de VN sponsoren. We waren op COP25 in Madrid waar lobbyisten van Shell, BP en Chevron spraken op evenementen in het conferentiecentrum, in een poging om de wereld te overtuigen om fossiele brandstoffen te kunnen blijven oppompen. Bovendien was het meest vervuilende bedrijf van Spanje, de kolen- en gasgigant Endesa, een sponsor van COP25, samen met andere vervuilende energiebedrijven en banken die fossiele brandstoffen financieren.

Voor onze toekomst moeten we deze dodelijke belangen bestrijden. We moeten de lobbyisten voor fossiele brandstoffen uit de politieke wereld halen, ze uit de buurt van politici houden. Ze hebben het huis in brand gestoken, en zijn niet van plan om het vuur te blussen.

In plaats van te luisteren, hebben regeringen van rijke landen meer dan twintig jaren besteed aan het beschermen van de belangen van de grootste vervuilers. Ze hebben de jaarlijkse miljarden winsten van de olie- en gasindustrie belangrijker geacht dan de miljarden mensen die al met klimaatverandering te maken hebben. De mislukking van COP25 was hier weer een bewijs van, als dat nog nodig was.

Het weren van vervuilers uit internationale gesprekken zoals Davos en de VN zou een begin zijn.

Om een realistische kans te hebben om onder de wereldwijde temperatuurstijging van 1,5°C te blijven, moeten we nu stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, moeten we stoppen met het financieren van fossiele brandstoffen en moeten we de fossiele brandstofindustrie en haar lobbyisten uit onze politieke arena halen.

Het weren van vervuilers uit internationale gesprekken zoals Davos en de VN zou een begin zijn. Regeringen die bijna 70 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen, zij die het meest kwetsbaar zijn voor droogte en overstromingen, hebben al opgeroepen om grote vervuilers niet toe te laten bij de klimaatbesprekingen van de VN. In Europa hebben meer dan 200 organisaties opgeroepen tot een “Fossielvrije Politiek” in de EU en in onze nationale hoofdsteden.

Dat betekent dat er een einde moet komen aan de toegang van de fossiele industrie tot politieke besluitvormingsorganen en dat partnerschappen met de fossiele brandstoffenindustrie moeten worden afgewezen, met inbegrip van de sponsoring van evenementen zoals de VN-klimaatbesprekingen.

Dit jaar zal de beslissende COP worden gehouden in het Verenigd Koninkrijk, Europa’s nummer 1 inzake subsidies voor fossiele brandstoffen. We moeten daarom een COP26 eisen die vrij is van de belangen rond fossiele brandstoffen.

Decennialang hebben bedrijven die fossiele brandstoffen leveren en hun lobbyisten de wetenschap ontkend, en hebben ze de klimaatactie vertraagd, verzwakt en gesaboteerd. Ze hebben miljardenwinsten gemaakt, terwijl ze de planeet hebben verwarmd en gemeenschappen hebben vernietigd. Hun bedrijfsmodel doodt ons heden en onze toekomst. Het grote verraad stopt nu.

De ondertekenaars zijn actief binnen Fridays for Future (FFF)
Angela Valenzuela — FFF Chili
Beth Irving — FFF UK
Luisa-Marie Neubauer — FFF Duitsland

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.