Cursiefje

Koffie in Parijs

waferboard (CC BY 2.0)

 

Mij werd gevraagd een nieuwjaarsbrief te schrijven. Ik mocht kiezen aan wie ik mijn wensen zou richten: een politicus, een bedrijf, een familielid, een buurman … Maar helaas, ik heb geen specifieke wensen voor het nieuwe jaar. En om eerlijk te zijn, voor mij betekent de jaarwisseling niet echt iets bijzonders. 2018 is slechts de voortzetting van 2017. Als u mijn mening wilt, dat was een verschrikkelijk jaar. 

Al zou ik het graag willen, ik zie de magie van het schakelmoment niet (meer) in. Want hoe echt anders zal het nieuwe jaar zijn, vraag ik me af. Welk goed nieuws zal het met zich meebrengen? Niet veel goeds, zo laat zich voorspellen. Daarom heb ik voor een cursiefje gekozen. Een genre dat ik zelf graag lees, ‘s morgens bij de koffie, vooraleer ik aan mijn dagelijkse portie slecht nieuws begin. En laat het meteen, in plaats van een wens, een geschenkje zijn voor alle lezers die het hopelijk zullen appreciëren.

 

‘M ag ik een jeton alstublieft, voor koffie?’, vraagt de dame als ze het hotel binnenkomt. Een jeton? ‘Het is één euro mevrouw’, zegt de receptionist met een denigrerende toon. Het is weer iemand anders aan de receptie. Ouder dan die van gisteren en met een kromme rug.

‘Ik weet het’, antwoordt de dame. ‘U kunt het samen met de rest afrekenen’, zegt ze. ‘Ik kan u ook meteen betalen als u wilt’, gaat ze verder. Ze weet dat ze klein geld bij zich heeft maar weet niet meer in welke binnenzak van haar rommelige tas ze het heeft gedropt. Ze heeft bijna spijt dat ze naar die stomme koffie vroeg. Ze had even goed een brasserie kunnen binnenstappen en een deftige koffie met een deftige bediening kunnen krijgen. Het is bovendien terrasjesweer.

Maar nee, daar heeft ze geen tijd voor en ook geen zin in. Ze is uiteindelijk in Parijs voor haar werk en vindt het zonde om vier euro tachtig cent voor een koffie te betalen terwijl ze in het hotel haar warme drank voor slechts één euro kan krijgen. Het is maar koffie. Ze is bovendien moe, haar voeten doen pijn en ze wil zo snel mogelijk op haar bed gaan liggen.

De receptionist observeert haar terwijl ze haar tas opendoet en begint te zoeken. Dat werkt op haar zeenuwen. Ze weet dat ze het geld niet zal vinden. De receptionist weet dat ook. ‘Ik kan u een jeton geven als u geen klein geld bij hebt’, zegt hij.

Was er maar een knop waarop ze kon drukken om de hele scene te wissen!

‘OK’, antwoordt ze, blij dat ze zo snel mogelijk verlost geraakt van dit gesprek. ‘U kunt het op de factuur zetten. Ik ga alles in één keer betalen’, zegt ze.

Ze rusht naar de ontbijthoek. Ze pakt een beker, steekt de jeton in de machine en drukt op een knop. Ze neemt thee in plaats van koffie. ‘Wat een onaangename vent’, denkt ze. Terwijl het hete water in de beker stroomt, beseft ze dat het waarschijnlijk helemaal niet nodig was om via de receptie langs te gaan, dat door een euro in de machine te steken je koffie of thee kunt hebben. De receptionist van de avond voordien wilde waarschijnlijk aardig zijn en gebruikte de jeton die bedoeld is voor de werknemers toen ze koffie vroeg.

Was er maar een knop waarop ze kon drukken om de hele scene te wissen!

Ze pakt de beker met het hete water en een zakje thee en wil zo snel mogelijk verdwijnen.

‘Mevrouw!’, roept de receptionist terwijl ze zich richting de lift haast. Ze draait zich om. ‘De koffie is van het huis’, zegt hij. ‘Het is van het huis’, herhaalt hij. ‘Ah, dank u!’, zegt ze met een brede grijns, en ze neemt de trap in plaats van de lift.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.