Vrees voor arrestatie en deportatie

Transgender en non-binaire personen blijven weg van klimaattop in Dubai

Mahesh Salunke / Pixabay

Op 30 november start in Dubai de COP28.

Transgender en non-binaire personen blijven weg van de VN-klimaattop in Dubai. Na de verhalen van eerdere problemen op de luchthaven vrezen ze opgepakt en gedeporteerd te worden.

Non-binaire campagnevoerders vertellen dat ze er niet bij zullen zijn op de COP28 in Dubai, die eind deze maand van start gaat. Ze aarzelen gezien de staat van dienst van het gastland en verwijzen naar non-binaire buitenlanders die zijn vastgehouden aan de grenzen van de Verenigde Arabische Emiraten.

Thais transmodel

Rani, een non-binaire persoon uit Pakistan die voor een ngo-koepel werkt, twijfelt nog. Ze verwijzen naar berichten over het Thaise transmodel Rachaya Noppakaroon die vorig jaar werd vastgehouden op de luchthaven van Dubai omdat haar paspoort mannelijk was. Ze onderging een negen uur durende ondervraging op de luchthaven en werd uiteindelijk teruggestuurd naar Thailand.

Rani vreest dat hen iets soortgelijks zal overkomen, aangezien hun paspoort hen als non-binair identificeert. Dat is een optie in hun geboorteland Pakistan, maar ook in verschillende andere Zuid-Aziatische landen en ontwikkelde landen zoals de VS en Australië.

In januari meldde de Pakistaanse krant Dawn dat twee Pakistanen een tussenstop maakten op de luchthaven van Dubai, maar slechts 15 minuten voor hun vertrek werden geweigerd voor de volgende vlucht, omdat ook hun paspoort de non-binaire status vermeldde.

Een van hen, Zehrish, vertelde destijds aan de nieuwssite Climate Home News dat staatsluchtvaartmaatschappij FlyDubai bij de weigering verwees naar het immigratiebeleid van de Verenigde Arabische Emiraten.

Tuvalu

De Verenigde Arabische Emiraten hebben geen expliciet beleid rond toegangsbeperkingen voor personen die zich niet aan de gendernormen houden, maar volgens Zehrish hadden ze daar in de praktijk niets aan.

‘Ik weet gewoon niet meer hoe ik me moet voelen.’

‘Ik weet gewoon niet meer hoe ik me moet voelen’, zegt Rani. ‘Ik ben verdoofd. Hoe hard ik ook werk in het leven, er zal iets zijn dat mij ervan weerhoudt hogerop te geraken, mijn gemeenschap te helpen, mezelf te helpen.’

James, een jonge non-binaire klimaatactivist uit het Pacifische eiland Tuvalu, heeft al veel topconferenties bijgewoond maar blijft deze keer thuis.

‘Klimaatonderhandelingen zijn erg belangrijk voor mij en mijn hele land’, vertellen ze. ‘Maar deze keer ga ik niet. Ik ben onzeker over de risico’s die daaraan verbonden zijn en kan die niet verantwoorden.’

James zegt dat ze er met jonge mensen uit de VAE over hebben gesproken en dat het ‘hartverwarmend is te weten dat veel jonge burgers van in het land niet zoals hun regering zijn – hoewel ik besef dat ik online alleen met een bepaalde demografische groep in contact kom.’

Ongeschreven regels

Non-binaire personen die al hun hele leven in de Verenigde Arabische Emiraten wonen, leven mee met de uitdagingen waarmee buitenlandse non-binaire personen worden geconfronteerd: navigeren binnen de onbekende wetgeving om in het land te mogen zijn.

‘Wij die hier opgroeien, weten hoe we “erbij moeten horen” – bij gebrek aan een beter woord… het gaat er helaas om de nuances te begrijpen van hoe we hier moeten zijn’, vertellen ze.

Zo is het een ongeschreven regel dat je privé kunt doen wat je wilt, maar dat je in het openbaar niet ‘te luid’ mag zijn. ‘Als je dat niet kunt, of niet weet hoe, dan is het onmogelijk om hier te bestaan.’

Alle seksuele handelingen buiten het huwelijk zijn illegaal in de Verenigde Arabische Emiraten. Het homohuwelijk is niet toegestaan, waardoor homo’s feitelijk worden gecriminaliseerd. Op overtredingen staat minimaal een jaar gevangenisstraf.

De regering van de Verenigde Arabische Emiraten en FlyDubai hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Climate Home News.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.