Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN ziet een stijging van 50 procent

Steeds meer aanslagen op vrouwelijke activisten in Colombia

© Nelson Cárdenas

Vorig jaar zijn in Colombia minstens 107 mensenrechtenactivisten vermoord. Het aantal vrouwelijke activisten dat gedood werd, steeg met bijna 50 procent, zegt het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR).

De OHCHR maakte de cijfers gisteren bekend. Dertien zaken zijn nog in onderzoek. Als die bevestigd worden, komt het aantal moorden op 120. Dat is 5 meer dan de 115 in 2018. Het bureau zegt tevens dat er in de eerste dertien dagen van dit jaar al tien moorden op mensenrechtenactivisten gemeld zijn.

Inheemse rechten

“We doen een hernieuwde oproep aan de Colombiaanse regering er alles aan te doen om aanslagen te voorkomen op mensen die zich inzetten voor fundamentele mensenrechten, elke zaak te onderzoeken en de verantwoordelijken te vervolgen”, zegt Marta Hurtado, woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten.

De overgrote meerderheid van de aanslagen vorig jaar vond plaats op het platteland, en bijna allemaal (98 procent) in gemeenten met illegale economische activiteiten waar criminele bendes of gewapende groepen actief zijn. Zesentachtig procent vond plaats in dorpen waar het armoedecijfer hoger is dan het landelijke gemiddelde.

De vier zwaarst getroffen provincies zijn Antioquia, Arauca, Cauca en Caquetá, maar in totaal kregen vijfentwintig provincies te maken met moorden. Activisten die zich inzetten voor etnische groepen zoals inheemse volken en Afro-Colombianen, werden het vaakst slachtoffer. En ten opzichte van 2018 steeg het aantal vrouwelijke slachtoffers met bijna 50 procent.

“Dit is een aanslag op de democratie die de participatie ondermijnt en mensen verhindert hun rechten uit te oefenen.”

De OHCHR noemt de aanslagen “onacceptabel en een aanslag op de democratie die de participatie ondermijnt en mensen verhindert hun rechten uit te oefenen.”

Inzet leger

Er zijn verschillende oorzaken van het geweld, zegt de OHCHR. Criminele en gewapende groepen die zich bezighouden met illegale economische activiteiten spelen een rol, en ook het feit dat de overheid het leger inzet om geweld onder controle te houden.

Daarnaast wordt nog gewerkt aan de uitvoering van het vredesakkoord dat de regering in 2016 tekende met de rebellenbeweging FARC. Het gaat dan met name om de ontmanteling van groepen met paramilitaire banden, de veiligheidssituatie in dorpen die geraakt zijn door het conflict, landteruggave en landhervorming.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2800   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift