‘Dit is een doodvonnis voor zieke Jemenieten’

Ngo's roepen op tot heropening van luchthaven in Sana'a

© Karl Schembri / NRC

Dr. Hamoud Hodeish in het National Oncology Centre in Sana’a

Drie jaar geleden werd Sana’a International Airport in Jemen gesloten. De luchthaven werd jaarlijks door duizenden Jemenieten gebruikt om medische hulp te krijgen in het buitenland. De hulporganisatie Norwegian Refugee Council (NRC) berekende dat door die sluiting al 32.000 mensen stierven omdat ze gespecialiseerde medische zorg in het buitenland nodig hadden. Humanitaire organisaties dringen daarom aan op de heropening van de luchthaven.

De sluiting van de luchthaven door de Arabische coalitie was één van de sleutelmomenten in de humanitaire crisis in Jemen. Sinds 9 augustus 2016, bijna drie jaar geleden, is de luchthaven voor commerciële vluchten gesloten en geraken medicijnen via de luchthaven niet meer binnen. Het was de meest cruciale link tussen Jemen en de buitenwereld.

Volgens de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties is de sluiting een schending van het Internationaal Humanitair Recht, aangezien Saoedi-Arabië geen geldige reden geeft voor de blokkade. Jemenieten die dringende medische hulp nodig hebben, geraken daardoor maar moeilijk het land uit. Een moeizame en gevaarlijke tocht van zo’n 15 à 24 uur naar een andere luchthaven is voor degenen die het aankunnen het enige alternatief.

Van fragiele naar afwezige gezondheidszorg

Voor de oorlog in Jemen reisden jaarlijks zo’n 7000 Jemenitische patiënten via de luchthaven voor een behandeling in het buitenland. Nu ziet de medische situatie in Jemen er rampzalig uit. De invoerbeperkingen, opgelegd door de Saoedische coalitie, hebben volgens Human Rights Watch de precaire humanitaire situatie nog verslechterd.

‘We kunnen geen patiënten die chemotherapie nodig hebben meer behandelen. De apparatuur voor radiotherapie heeft het begeven’

Voor de oorlog was er al sprake van een fragiele gezondheidszorg, vandaag wordt Jemen geconfronteerd met verouderde ziekenhuisapparatuur: ‘We kunnen geen patiënten behandelen die chemotherapie nodig hebben vanwege de huidige situatie. De apparatuur voor radiotherapie heeft het begeven’, vertelde dokter Hamoud Hodeish, werkzaam in het nationale oncologiecentrum in Sana’a, aan NRC.

Ook de prijzen van geneesmiddelen vliegen de pan uit. Het grootste deel van de bevolking kan door de blokkade van het land geen medicijnen meer betalen. Patiënt Abdo Ahmen Mohammed Qassem getuigde in januari aan het NRC: ‘Het zijn de mensen, niet de regimes die afzien, en de wereld kent de gevolgen van de blokkade en de betekenis van het sluiten van grenzen heel goed. We willen dat de internationale gemeenschap de Veiligheidsraad ertoe aanzet een manier te vinden om een ​​einde te maken aan de blokkade van Jemen. Dat is het minste wat ze kunnen doen, zodat we opnieuw verbinding kunnen maken met de wereld en reizen voor medische doeleinden of zelfs voor handel. Die verstikkende blokkade is als een langzame dood voor deze natie.’

Qassem overleed op 19 juni aan de gevolgen van zijn leverziekte.

Voortdurende humanitaire crisis

Humanitaire organisaties zoals NRC, CARE International en Oxfam roepen daarom op tot de heropening van de luchthaven, zodat patiënten de nodige hulp kunnen krijgen en medicijnen geïmporteerd kunnen worden. De oorlog in Jemen heeft zware gevolgen op vlak van voedselvoorziening en gezondheidszorg. Volgens de VN hebben zo’n 24 miljoen mensen hulp en bescherming nodig. Door onder andere een hoge voedselonzekerheid en gebrek aan basisvoorzieningen beschouwt de VN de situatie in Jemen nog steeds als de ergste humanitaire crisis in de wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.